صفحه نخست > فرهنگ، ادبیات و هنر > تراژیدی و تماشا

تراژیدی و تماشا

نگاهی بر نمایشگاه یک عکاس سرشناس افغان
سه شنبه 18 مارچ 2008

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

نويسنده: محمد غزنوی

" گذشته، حال و آینده" ؛ موضوع نمایشگاهی است از مجموعه عکس های استاد نجیب الله مسافر عکاس مشهور و ممتاز کشور در سایت کابل پرس?؛ که طی چندسال فعالیت مستمر و موفق وی در زمینهء عکاسی و ثبت هزاران سوژه از زیباترین لحظه ها و تصویر بهترین جلوه ها و خاطره هایی از طبیعت و اشیا و آدم ها؛ ترتیب شده و با پیامهای بلند اجتماعی- انسانی، در گوناگونی های دلپذیر و پرتاثیر، در معرض دید دوستداران هنر و خریداران اثر، به نمایش گذاشته شده است.

نجیب الله مسافر؛ از پدیده های نو تاریخ تصویرگری و از چهره های مستعد و مبتکر هنرجهانی و جاودانی عکاسی در افغانستان است؛ که طی چندسال فعالیت در زمینهء عکس و تصویر؛ هزاران سوژه اثر ناب و نایاب از موضوعات گوناگون، به ثبت رسانده و گنجینه یی از بهترین عکس های استثنایی را در تاریخ معاصرعکس و هنر، وارد کلکسون خاطرات بشر بخصوص مردم جنگ زوده و جفادیدهء افغانستان نموده است. اکثری از عکس ها و اثرهای استاد مسافر، به شدت استثنایی و تکرار ناشدنی اند و سوژه ها و ابژه ها، آنچنان دقیق و درست انتخاب شده و سریع و به موقع، شکار شده اند که برای خیلی ها خارق العاده جلوه می کنند و برای بینندهء دیرباور، با شک و تردید، قبول می افتند.

در نمایشگاه حاضر؛ عکاس ابتدا گذشته های غمبار و پرغبار کشورش را با نگرش ژرف و شگرف هنری، زنده و مستند به تصویر کشیده و همزمان با اولین تجربه های هنری خویش در عکس؛ توانسته است سوژه های گویایی از حکمروایی طالبان و پیامدهای سیاه سلطهء آنان درکشور و همچنین مناظر مخوف و وحشتناکی از ویرانی های جنگ و تفنگ، را به ثبت برساند و نفرت از پدیده های جنگ و خشونت را، تابلوی زندهء تاریخ کند و به بینندهء خویش بگوید که بر انسان این سرزمین، در گذشته ها چه گذشته و مردم این آب و خاک، از خشونت جنگ و ناامنی و وحشت خودشکنی و تحمل ناپذیری؛ چه ها کشیده و اینک از دامان چه خون و خاکستری، برخاسته و با چه آهنگ و فرهنگی، به پیشواز مدنیت و مردم سالاری نوپای کشور شان، رو آورده اند!

نمایشگاه؛ در ادامه باعبور از تراژیدی دلگداز گذشته و مرور نوستالژی دیده نواز فراموش شده؛ نگاه های پرسشگر و ذهن جستجوگر بیننده را به تماشای تصویرهای نوین و تازه ترینی از امروز، مهمان می کند و در بهاری از گل ها و لبخندها، ترانهء زندگی و آزادی زن و مرد و کودک و بزرگ این مرزو بوم را، به نمایش می گذارد و بناهای بلند سازندگی و بازسازی را در سایه های سُربی و خاکستری خرابه ها و ویرانه ها، رو به آسمان آزادی و آبادی، بالا می برد و فصل نوینی از برادری و بزرگواری مردم افغانستان را در استقبال از دموکراسی، بلند و شکوهمند به نمایش می گذارد و آیندهء سرشار از روشنایی و شکوفایی را فراروی همه تصویر می کند؛ و سرانجام، با نگاه تلفیقی به افق های دور دیروز از زاویهء امروز؛ یکبار دیگر به همگان یاددهانی می کند که اگر از شرایط موجود؛ به راستی و درستی، استفاده به عمل نیاید و در تحکیم پیوندهای ملی و تامین برادری و برابری، در سایهء امنیت و آرامش وطن، وفاق و اتفاق نشود؛ بازهم، همان گذشته های ویران و پرتاوان، تکرار شده و همان نتیجه های تلخ و تاریک، درانتظار خواهد بود و آفتاب افتخار و اقتدار وطن، بازهم به همان باطلاق جنگ و تفنگ، افول خواهد کرد و همان شب و شکست، بار دیگر مردم و مملکت را در سایهء سیاهی ها و تباهی های خود محو خواهد کرد.

دیدن عکس های استاد نجیب الله مسافر؛ هر انسان هنرور و ژرفنگر را، دلدادهء داشتن خود می کند و داشتن این عکس های استثنایی و دست نیافتنی؛ ارج و ارزش هنر را بالامی برد و عشق و عطش عکاسی را نیز در دل و جان علاقمندان و شیفتگان عکس و تصویر، زنده می کند و تشنگان هنر و اثر را، در سراغ سوژه ها به شکار لحظه ها سرگرم می سازد و به ثبت زیبایی ها در دنیای پرتماشای فتوژورنالیزم، کامیاب و شرفیاب می فرماید.

برای ورود به نمايشگاه دايمی عکس های نجيب الله مسافر اينجا را کليد کنيد

سوانح مختصر نجیب الله مسافر

متولد سال 1342؛ در ناحیه د وم ده افغانان کابل.

تحصیلات:

فارغ رشته نقاشی؛ از پوهنحی هنرهای زیبای پوهنتون کابل.

نظر به دعوت دیپارتمنت فوتوژورنالیزم مرکز مطبوعاتی آیینه؛ مدت دوسال آموزش عملی و نظری، تحت نظر استادان خارجی به نام های رضادقتی، منوچهردقتی، گلن، شان، دیوید و مارگرید، فراگرفته و درسال 1383 دیپلوم فوتوژورنالیزم را به دست آورده و از مدت پنج سال بدینسو، مسلک عکاسی را دنبال می نماید.

نمایشگاه های تدویرشده:

برای مدت شش ماه؛ در ولسوالی های یکاولنگ، دره صوف، لعل و سرجنگل و پنجاب، منحیث فوتو ژورنالیست و فلمبردار، ایفای وظیفه نموده است.

تصاویرش در مجلات "Hunger Belt، الغوچک، Hazarajat Assistant Newsletter، مجله جوانان، هفته نامه مشارکت ملی، هفته نامه نگاه نو، گاهنامه هنر، هفته نامه کابل، هفته نامه کلید، هفته نامه مرسل و..."، به چاپ رسیده است.

درسال 1381 نمایشگاه مستقل عکاسی را به نام "زمستان گرسنگی هزاره جات" شامل 68 قطعه عکس مختلف، برای مدت 20 روز در مرکز مطبوعاتی آیینه برگزار نمود که توسط سفیر ایالات متحده امریکاه"رابرت فین"، افتتاح گردید.

درسال 1382 نمایشگاه عکاسی که دربرگیرنده 300 قطعه عکس بود، برای مدت یک هفته در ولایت بامیان برگزار نمود.

درسال 1382 نمایشگاه عکاسی را که شامل 20 قطعه عکس بود، مشترکاً در نمایشگاه آثار نقاشی، سوخته کاری، مجسمه سازی و خطاطی هنرمندان افغانی، در کابل؛ مرکز بنیاد فرهنگ و جامعه مدنی، برگزار کرد.

در تابستان سال 1382؛ برای بررسی پروژه های سازمان ECHO ، به حیث فوتو ژورنالیست؛ در کابل، بامیان، سیغان، آقچه، میمنه و کندهار، عکس برداری نموده است.

درسال 1382؛ نمایشگاه مستقل عکاسی مشتمل بر 60 قطعه عکس جالب، درکابل؛ مرکز بنیاد فرهنگ و جامعه مدنی، برگزار کرد.

در سال 1382 نمایشگاه دیگر مشترک عکاسی را به ابتکار کمیسیون مستقل حقوق بشر؛ به پیشواز روزهشتم مارچ، همراه با فوتو ژورنالیستان مرکز مطبوعاتی آیینه؛ در فاکولته هنرهای زیبای پوهنتون کابل، برگزار نمود؛ که تصاویراین نمایشگاه، نمایانگر وضعیت زنان در ولایات کندهار، هرات، بامیان، مزارشریف، کندز، خوست و ننگرهار بودند.

درسال 1383 درجمع آثار نقاشیخط، خطاطی، نقاشی و عکاسی؛ به تعداد 180 قطعه عکس، درانجمن دانشگاهیان ولایت بلخ، به نمایش گذاشته بود؛ که نظر به دعوت جوانان میمنه، این نمایشگاه بعد از ختم در مزارشریف، به میمنه انتقال گردید و درآنجا نیز به معرض نمایش قرارگرفت.

همچنان، نمایشگاه عکاسی که در ماه جوزای سال 1384 از طرف "Interaction American Council for"Voluntary International Action"، در بین 90 تن از فوتو ژورنالیستان جهان، شامل 280 قطعه عکس در هفت بخش مختلف دایرشده بود؛ دو اثر عکاسی وی، دربخش های آموزش و دیموکراسی، حایز مقام اول گردید.

در ماه جوزای سال 1384 توسط بنیاد فرهنگ و جامعه مدنی؛ به تعداد 7 قطعه عکس وی، در نمایشگاه بین المللی"بینل" ایتالیا، راه پیدا کرد.

در سال 1384 به مناسبت دومین سالگرد بنیاد فرهنگ و جامعه مدنی؛ تعداد 10 قطعه عکس وی، به شیوهء جدید تحت عنوان "بازی رنگ و نور"، در مرکز آن بنیاد درکابل، به نمایش درامد.

درسال 1384 به مناسبت شصت و هشتمین سالروز استرداد استقلال کشور، 58 قطعه عکس وی که شامل زندگی جوانان در جامعه بود، در کابل؛ سالون کنفرانس وزارت امور جوانان، به نمایش گذاشته شد.

درسال 1384 به مناسبت 11 سپتمبر، تعداد 11 قطعه عکس وی، با یک عکاس امریکایی؛ به شکل دو رویه، به نمایش گذاشته شده بود که جمعاً 22 قطه عکس میشد؛ یک روی عکس ها، حوادث افغانستان و روی دیگرآنها، حوادث 11 سپتمبر را نشان می داد؛ نمایشگاه مذکور، توسط سفیر امریکا، در بنیاد فرهنگ و جامعه مدنی افتتاح شد.

درسال 1384 یک قطعه عکس وی، درسایت BBC بخش صدای شما؛ در مسابقه عکس که تحت عنوان "مدرسه"، برگزار شده بود، حایز مقام اول گردید.

درسال 1384 یک قطعه عکس وی، بازهم در سایت BBC بخش صدای شما؛ در مسابقه عکس که تحت عنوان "کاسبی" برگزار شده بود، حایز مقام دوم گردید.

درسال 1384 به مناسبت روز جهانی زن و سالگرد مجله مرسل، به تعداد 40 قطعه عکس و تعداد 5 قاب تابلوی نقاشی؛ در سالون دفترکلیدگروپ، به نمایش گذاشته شد و همچنان بیش از 100 قطعه عکس وی، ازطریق پروژکتورنیز روی پرده، نمایش داده شد که مورد استقبال تماشاچیان قرارگرفت.

در پانزدهم ثور 1385 اولين نمايشگاه اينترنتی عکس در افغانستان با بيش از 300 قطعه عکس روی سايت اينترنتی کابل پرس و بصورت دايمی راه اندازی شد. اين نمايشگاه اختصاصی با عنوان ديروز، امروز و فردا در دسترس علاقمندان قرار دارد و علاقمندان می توانند در صورت تمايل نسبت به خريد اقدام کنند.

برای ورود به نمايشگاه دايمی عکس های نجيب الله مسافر اينجا را کليد کنيد

کابل پرس من!

ديروز، امروز و فردا

نجيب الله مسافر: دوست دارم بيانگر واقعيت ها از طريق لنز کمره به جهان باشم و اکنون خوشجالم که کابل پرس وب سايت خبری، تحليلی و انتقادی، واقعا خدمتکار فرهنگيان و هنرمندان است. اميدوارم اين سايت حرفه ای که می خواهد تحولی در عرصه ی ژورناليزم افغانستان باشد، همچنان با قدرت ادامه دهد.

اولين نمايشگاه اينترنتی عکس در افغانستان را با مجموعه ای نفيس از کارهای نجيب الله مسافر، بصورت اختصاصی روی سايت کابل پرس برگزار می کنيم. اين نمايشگاه از تاريخ پانزدهم ماه ثور سال 1385، بصورت دايمی آغاز شده و بازديد از آن، فقط با وارد شدن به سايت اينترنتی www.kabulpress.org ممکن خواهد بود.

نمايشگاه دارای سه بخش می باشد: ديروز، امروز و فردا!

32 عکس، زوايای مختلفی از افغانستان غمگين را در ديروز می نماياند. کودکان، خشونت، ويرانی و تلاش برای زنده ماندن، سوژه های اين عکس های آقای نجيب الله مسافر، عکاس حرفه ای افغانستان می باشد. 287 عکس ديگر برش هايی از افغانستان امروزاند، با سوژه هايی مانند کار، تلاش برای زيستن، فرار از خشونت، زندگی کودکان، زنان و مردان، انتخابات، ديدارها و مراسم رسمی مقامات، پول، حملات انتحاری، بازار، تاريخ، محيط زيست، بازسازی، خبرنگاران، نقاشی، تياتر و موسيقی، شادی، مهر، دنيای ديجيتال، گرسنگی، اجتماعات مردمی، برف، ورزش، بزکشی، گودی پران، خواندن و نوشتن، بودا و آداب و فرهنگ.

فردا در ده عکس از نجيب الله مسافر، رويش و اميد توامان است.

علاقمندان می توانند ضمن بازديد از اين نمايشگاه، در صورت تمايل نسبت به خريد هرکدام از عکس ها در اندازه های مختلف اقدام کنند.

همين جا هم از صاحبان جرايد افغانستان و بيرون، راديو و تلويزيون ها و نيز مديران سايت های اينترنتی و دارندگان وبلاگ خواهش می کنم تا اين خبر را منتشر کنند.

کابل پرس، پرخواننده ترين سايت اينترنتی افغانستان که با روش خبری، تحليلی و انتقادی منتشر می شود، می خواهد تحولی در عرصه ی ژورناليزم افغانستان باشد.

کامران ميرهزار

کابل، بهار 1385

برای ورود به نمايشگاه دايمی عکس های نجيب الله مسافر اينجا را کليد کنيد


اين مطلب از نسخه ی نخست کابل پرس? به اين نسخه منتقل شده است

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • Dear Mirhazar,

    In fact this time you have taken the initiative to introduce the most capable photojournalist of Afgahnistan Respected Musafer.

    I know him since 2002 and he really deserver more words and more rewards than what you have written or we all express since he is really committed to what he is snaping or shoting and he brings the reallities in to pictures he tells the world the story of Afghanistan and Afghan not only one tribe or one ethnicity but all afghan.
    he is great and we need people like him in this destroyed country. We need honest people to raise the voice of Afghans as it is as it sounds and as it looks. We need more and More of Najibullah Musafer. I wish that Once at least Once we get UNITED and people like Musafer will get born from the society.

    Please keep updating us by his activities.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس