صفحه نخست > خبر و گزارش > بازگشت 1,300 اثر باستانی به موزیم ملی افغانستان تحت حمایت یونسکو

بازگشت 1,300 اثر باستانی به موزیم ملی افغانستان تحت حمایت یونسکو

کامران میرهزار
يكشنبه 18 مارچ 2007

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

کویچیرو ماتسورا، رئیس عمومی یونسکو می گوید "بازگرداندن این مجموعه که ما آنرا برای مدت شش سال در مرکز موزیم افغانستان در تبعید در بوندورف سویتزرلند حفظ کردیم به معنای پس دادن بخشی از تاریخ افغانستان می باشد. افغانستان به این مجموعه جهت بازسازی هویت خود نیاز دارد

حدود 1,300 اشیای مربوط به نژاد شناسی و باستان شناسی که از سال 1999 در مرکزی به نام موزیم افغانستان در تبعید (بودندورف، سویتزرلند) نگهداری می شد در روز 16 مارچ تحت حمایت یونسکو به موزیم ملی افغانستان در کابل تحویل داده خواهد شد. تعدادی از استثنایی ترین اشیاء از این مجموعه در یک کنفرانس خبری که در ساعت 10 صبح روز 17 مارچ در موزیم ملی افغانستان برگزار خواهد شد به معرض نمایش درخواهد آمد.

این عملیات که توسط وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان سازماندهی شده است توسط کمیسیون ملی سویتزرلند در یونسکو، ریاست فدرال امور خارجه سویس و وزارت دفاع آلمان، که مسئول ترانسپورت این محموله میباشد، تمویل خواهد شد.

کویچیرو ماتسورا، رئیس عمومی یونسکو می گوید "بازگرداندن این مجموعه که ما آنرا برای مدت شش سال در مرکز موزیم افغانستان در تبعید در بوندورف سویتزرلند حفظ کردیم به معنای پس دادن بخشی از تاریخ افغانستان می باشد. افغانستان به این مجموعه جهت بازسازی هویت خود نیاز دارد".

برطبق شرایط موافقتنامه ای که با یونسکو حاصل گردید، موزیم افغانستان در تبعید 1,300 شئی را از اهدا کنندگان خصوصی دریافت کرد. متخصصین داوطلب یک فهرست کاملی را از این آثار باستانی تهیه کرده اند. به جهت تحریک نکردن صادرات غیرقانونی آثار هنری از افغانستان، در این قرارداد تصریح شده بود که هیچ یک از آثار خریداری نخواهد شد. این موزیم که به تازگی بسته شده است توسط یک نهاد سویسی (Foundation Bibliotheca Afghanica) در سال 1975 بعنوان مرکزی برای مستند سازی در مورد افغانستان ایجاد گردیده بود. پروژه موزیم در تبعید که کار آن توسط دولت فدرال سویس و دولت ایالتی باسل لاندسچافت به پیش برده می شود که حدود 1 میلیون دالر امریکایی هزینه خواهد داشت و توسط دونرهای خصوصی پرداخت خواهد شد.

همچنین یونسکو به ساخت موزیم ملی افغانستان، که اکنون آماده نگهداری این مجموعه است، کمک نموده است. موزیم ملی افغانستان که در سال 1930 تاسیس گردید در طول رژیم طالبان غارت شده و بطور عمد مورد تخریب قرار گرفت. پس از سقوط رژیم طالبان در سال 2001، یونسکو در حال سازماندهی و هماهنگی تلاشهای ملی و بین المللی جهت احیای مجدد این موزیم بوده است. در نتیجه این ابتکارات موزیم ملی در اوکتوبر 2004 دوباره به روی عامه مردم بازگردید.

به خاطر کمکهای مالی که بیشتر از سوی ایتالیا، ایالات متحده امریکا، یونان و جاپان و با سهم گیری جامعه حفاظت از میراث فرهنگی افغانستان (SPACH)، جامعه جغرافیای ملی، موزیم انگلستان، موزیم گیمت در پاریس و دیگر دونرها، از سال 2002 تا کنون تعمیر موزیم به طور کامل مورد ترمیم قرار گرفته و تجهیز گردیده است.

همزمان با این، یونسکو یک برنامه آموزشی جامع ایرا در رابطه با موجودی، نگهداری، نمایش کلکسینونها و نشریات آغاز نموده است. موسسه مذکور مزید بر این در موجودی 75% اجناس موجود در موزیم و ایجاد یک دیتابیس همکاری نمود. مطبوعه یونسکو/نمبر.2006-21-2

در ماه اکتوبر گذشته، یونسکو یک موجودی مصور را از پارچه هایکه در ویترین ها و ذخیره گاه های موزیم ملی تا سال 1985 یافت گردیده بود نشر نمودند(فرانسین تیسوت، کاتالوگ موزیم ملی افغانستان 1913-1985، مطبوعه یونسکو، 2006). یک وسیله آموزشی و عملی که یادهای کلکسینونهایکه اکنون پراگنده گردیده حفظ نموده و در بازسازی آنها کمک نماید.

فعالیتهای یونسکو در بابت میراثهای فرهنگی افغانستان برمیگردد به سالهای 1970 و کمپاین بین المللی برای حفاظت از شهر هرات. از آن بعد، موسسه مذکور یک موجودی برجسته ایرا از عاجکاری های بگرام که یگانه شواهد از تمام این کلکسیونهای بشمار میرود تهیه نمودند، اکثرا این آثار اکنون ناپدید گردیده اند. فعلا، یونسکو مشغول مساعی تحکیم تخته سنگهای بامیان، منارپنجم هرات و منار جم اولین محل افغانستان که ثبت فهرست میراث جهانی گردید است، (2002) میباشد.

گالری عکس

شاعر و متخصص سیستم های معلوماتی
سردبیر و ناشر کابل پرس?
هزاره از هزارستان

آنلاین :

Work and Poetry

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس