صفحه نخست > خبر و گزارش > خمس، ملاها و سادات متحجر، مردم نادان و دولت ظالم

خمس، ملاها و سادات متحجر، مردم نادان و دولت ظالم

در موارد بسیار ضد انسانی تر آن، سادات دختران مردم را به اسم خمس از آنان گرفته اند و به عقد خود یا فرزندانشان درآورده اند.
کابل پرس خبری
شنبه 21 فبروری 2015

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

ملایان شیعه می گویند خمس را باید به سادات فقیر پرداخت. آنان می گویند در هر سال وقتی کسی از مخارج خود و خانواده اش بیشتر درآمد داشت، یک پنجم آن را به سادات فقیر بپردازد. سادات در اینجا به معنای کسانی ست که خود را منتسب به پیامبر اسلام می دانند و می گویند فرزندان او می باشند. ملایان شیعه علاوه بر کار و کسب، پرداخت خمس را از مواردی مانند معدن، یافتن گنج، غنیمت جنگی و یافتن جواهر در دریا واجب می دانند. همه ی این ملایان که رده بندی میان خود به درجه ای موسوم به آیت اللهی رسیده اند، در کتاب های خود که عنوان عربی توضیح المسایل را بر خود دارند، احکامی این چنین را ترتیب داده اند. این کتاب ها موارد مختلفی از زندگی خصوصی و عمومی انسان ها را شامل می شوند که به اعتقاد بسیاری دخالت آشکار ملایان را در زندگی آدمی می رسانند.

خمس دو بخش می شود و بخشی به سادات فقیر تعلق می گیرد
ملایان شیعه می گویند خمس را باید به دو بخش تقسیم کرد. بخشی از آن متعلق به سادات فقیر است و بخش دیگر سهم امام می باشد. مراد از امام اینجا امام دوازدهم شیعیان می باشد که غایب است و ظهور خواهد کرد. ملایان می گویند در زمان غیبت باید سهم امام را به مرجع تقلید داد. مرجع تقلید نیز یعنی خود این ملایان که به درجه ی آيت اللهی رسیده و کتابی بنام توضیح المسایل دارند.

خمس حکمی مربوط به دوران پیش از مدنیت
ملایان در تفاسیر و توضیحات مربوط به خمس از آن به نوعی به عنوان مالیات اسلامی یاد می کنند. مالیات جمع کردن به این شیوه مربوط به زمان پیش از مدنیت و دولت داری مدرن می باشد.
در جهان امروز اگر طبق قوانین یک کشور، شخصی باید مالیات پرداخت کند، این تنها دولت و نهادهای دولتی مسئول هستند که باید مالیات را دریافت کنند و نه سادات فقیر و ملایان. به همین ترتیب این دولت و نهادهای دولتی می باشند که وظیفه دارند در قبال دریافت مالیات وظیفه ی خود را برای خدمت به شهروندان انجام دهند. مالیات گرفتن به شیوه ی خمس و زکات، نشان دهنده ی این است که هنوز مفاهیمی مانند شهروند و دولت زمینه ی عملی پیدا نکرده اند. با نگاه به توضیحات ملایان و سوال و جواب هایی که بنام استفتا معروفند می بینیم که دریافت پول مردم با نام هایی مانند خمس به تجارتی برای برخی سادات و ملایان تبدیل شده است.

خمس نادانی مردم
خمس را بیشتر کسانی پرداخت می کنند که شرایط زندگی مناسبی ندارند. آن ها خود با مشکلات بزرگ اقتصادی مواجه اند و هیچ تضمینی برای آينده ی خانواده و اعضای زندگی آنان وجود ندارد. با این حال آن ها بیشتر از دیگران مورد سوء استفاده ی ملایان و سادات قرار می گیرند. در موارد بسیار ضد انسانی تر آن، سادات دختران مردم را به اسم خمس از آنان گرفته اند و به عقد خود یا فرزندانشان درآورده اند. خمس در این موارد پای را از اقتصاد فراتر گذاشته و دختران را هدف قرار داده است.
در تازه ترین خبر آمده است که مردمی در دایکندی به دلیل ناداری و فقر، دختر هشت ساله ی خود را به عنوان خمس به یک سید داده است.
این خبر نشان می دهد که چگونه حکم خمس به روشی آشکار برای استثمار و برده گی تبدیل شده است. ملایان هر چند در مساله ی خمس بر درآمد تاکید دارند اما در قبال چنین مواردی که به برده گی می انجامد و وحشیانه و ضد انسانی ست سکوت اختیار می کنند.
فقر و نادانی و ملایان و سادات متحجر و فرصت طلب دست به دست هم داده اند تا دختری هشت ساله قربانی حکمی ضد انسانی شود و معلوم نیست از این موارد چقدر تکرار شده و می شود.

چپاول دارایی مردم حتا به اندازه ای می باشد که ملایان بر پول کارگری مردم نیز دست گذاشته و بر آن خمس وضح می کنند.
در افغانستان خمس را بیشتر هزاره های شیعه مذهب پرداخت می کنند. در مناطقی مانند دایکندی و بامیان که مردم قربانی تبعیض سیستماتیک می باشند نیز ملایان و سادات دست از چپاول بر نداشته و از حاصل زمین آنان نیز خمس دریافت می کنند. این در حالی ست که ممکن است حاصل زمین آنان در سال از پنجصد دالر آمریکایی نیز تجاوز نکند. این بدان معناست که خمس دهنده به کمترین که نان خشک باشد قانع است و بیشتر از نان خشک را باید خمس دهد. ا

در چنین شرایطی که مردم از سویی توسط ملایان تحمیق می شوند و ملایان و سادات آنان را استثمار می کنند و از سویی دولت برخورد تبعیض آمیز با آنان دارد، وظیفه ی دانشجویان و نهادهای مدنی ست که بر چنین مواردی دست گذاشته و مانع از تداوم روند ضد انسانی شوند. ادامه ی چنین وضعیتی به شکننده تر شدن وضع زندگی می انجامد و ظلم بر افراد همچنان ادامه خواهد داشت.

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • توف بر این ملاها و سادات متحجر. مردم گوسفندی هزاره چه وقت از خواب غفلت بیدار میشود؟ لعنت بر مذهبی بودن تان. از گرسنگی جان میدهید اما حق این ملاها و سادات متحجر را فراموش نمیکنید. لعنت بر مغز گندیده تان. شما مردم گوسفندی هزاره چه وقت از خواب غفلت بیدار میشود؟ بیدار شوید از برای خدا او مردم بیغیرت. برای یک بار هم که شده یک چند ملا و سید را زنده بسوزانید تا پندی باشد برای این ملاها و سادات.
    مرگ بر رهبران بیغیرت هزاره

    جای بابه برای همیشه خالی هست. بنازم ان غیرت را که بابه داشت. نه برایش پول ارزش داشت نه مقام فقط مردمش.
    سعدی این شعر را چه خوب سروده

    بخت بازآید از آن در که یکی چون تو درآید روی میمون تو دیدن در دولت بگشاید

    صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید

  • متأسفانه ما همه ادعا مینمائم که مسلمان هستیم غافل از اینکه اعمال ما شباهت به مسلمانیکه قرآن مجید معرفی مینماید، ندارد. کسیکه این راپور و خبر را نوشته متأسفانه اتهام و بهتان بزرگی را به مذهب شیعه که همانا اسلام راستین محمدی (ص) است وارد نموده که خداوند اورا اگر قابل هدایت است هدایت بفرماید. طرز نوشتۀ ایشان و نوع خطاب به علمای دینی شیعه که خداوند آنها را مؤید و منصور بدارد، بی شباهت به گفتار نا مسلمانان و دشمنان اسلام نیست. از طرف دیگر، کسیکه با نام عسکری عابد، سادات را ناسزا میگوید نمیداند که سادات را بخاطری سادات میگویند که آنها منصوب و از ذریه و اولاد پیغمبر اسلام (ص) میباشند بنا بر این ایشان پیغمبر اسلام را در واقع ناسزا گفته است. و مقدمۀ این گناه بزرگ را نویسنده نا آگاه این گزارش فراهم نموده است. خداوند به فریاد تان برسد که گناهان بزرگی مرتکب شده اید.

  • bayadar wahabeey ha wa hanafeey ha ham peer ,khaleefee , wa mored baazee haa besiar darend. khonamerdoman fagheran ra moft moft benam peer mi khorand ba scheeraban we kebaban. yek hanafee yek chizek ham nee mee newesed. hamay foculte khande haneefeey jhal we derazdoum and ? ke nistatand
    launat khod merdoman bala molah sheye we haneefe we wahabey

  • محمد امین جوادی‏

    آله آزادی یا ابزار بردگی؟
    «وَ اعْلَمُوا أَنَّما غَنِمْتُمْ مِنْ شَیْءٍ فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَ لِلرَّسُولِ وَ لِذِی الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکینِ وَ ابْنِ السَّبیلِ إِنْ کُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللَّهِ وَ ...؛ بدانید آنچه را که عنیمت می گیرید، یک پنجم آن، برای خدا و رسول و خویشاوندان او و یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان است، اگر به خدا ایمان دارید…»(انفال/41)
    براساس این آیه در زمان حضرت محمد(ص) مسلمانان یک پنجم غنایم جنگی خود را به ایشان می سپردند تا در موارد نامبرده هزینه کنند. یکی از موارد «خمس»، «ذوی القربی» است. اجماع علمای شیعه و سنی «ذوی القربی» را خویشاوندان پیامبر(ص) می دانند اما در چند نکته میان علمای فریقین اختلاف است.
    1. «غنیمت» چیست؟
    علمای شیعه به این باورند که «غنیمت» با توجه به معنای لغوی آن به معناى مطلق فائده اى است كه انسان به دست مى آورد و اختصاص به «غنيمت جنگى» ندارد. بنابراین «غنیمت» شامل هر نوع سودی است که از راه های گوناگون مانند تجارت، زراعت، جنگ، معدن و... بدست می آید. اما علمای اهل سنت معتقداند که «غنیمت» در عرف شرع مقید به «غنیمت جنگی» است و صحابه نیز تنها «خمس» غنایم جنگی را به حضرت می سپردند نه منافع دیگر را. «رشيدرضا» در تفسير «المنار» واژه «غنيمت» در آيه شریفه را به خاطر قيد شرعى مقيّد به غنائم جنگى دانسته است.
    در قرآن کریم تنها یک آیه در مورد وجوب «خمس» وجود دارد و این آیه نیز دقیقا پس از جنگ «بدر» نازل شده تا سرنوشت غنایم بدست آمده از این جنگ را روشن کند. بنابراین باتوجه به قرینه زمانی و آیات قبل و بعد، به نظر می رسد که دیدگاه علمای اهل سنت در مورد اختصاص «غنیمت» به غنایم جنگی عقلانی تر باشد.
    2. آیا «خمس» ویژه زمان حضرت محمد(ص) بوده است؟
    در مصادر اهل سنت روایات زیادی وجود دارد که «خمس» در زمان حضرت محمد(ص) تقسیم می شد اما در اینکه وجوب «خمس» پس از پیامبر(ص) نیز ادامه دارد یا خیر؛ علمای اهل سنت با توجه به سیره خلفای راشدین(رض)، «خمس» را واجب نمی دانند و اکنون چیزی به نام «خمس» در فقه اهل سنت وجود ندارد اما علمای شیعه معتقداند که خویشاوندان رسول الله(ص) پیوسته موجود بوده و در میان آنان فقیر و مسکین نیز وجود دارد؛ پس وجوب «خمس» به «ذوی القربی» همچنان پس از وفات حضرت نیز دوام دارد. اما باتوجه به اینکه یکی از موارد استحقاق «خمس»، «مساکین» است و «خمس» نیز بر سادات غیر مسکین تعلق نمی گیرد؛ اصرار بر «ذوی القربی» چندان موجه به نظر نمی رسد.


    با این مقدمه می خواهم این نکته را گوشزد کنم که با تمام اختلافات فقهی ذکرشده، یک چیز روشن است و آن اینکه «خمس» به اموال تعلق می گیرد نه به انسان ها. انسان ها به هیچ عنوان مرد یا زن، نمی توانند موضوع «خمس» باشند. اما از دیرباز در میان هزاره های شیعه، مواردی وجود داشته که افراد، دختر پنجم خود را به عنوان «خمس» به نکاح سادات درآورده اند و این رسم متأسفانه تاکنون نیز در روستاهای دور دست هزاره نشین ساری و جاری است و نمونه ای از آن چندی پیش در یکی از روستاهای «دایکندی» اتفاق افتاده است. نگارنده سیاستمداران سرشناسی را می شناسد که خواهر یا یکی از بستگان شان، جزو همین «هزاره های خمسی» اند و بسیاری از سیاستمداران برجسته سادات ما نیز از بطن همین «هزاره های خمسی» زاده شده اند.
    بدون تردید دادن دختر پنجم به عنوان «خمس» یک خرافه مذهبی است که متأسفانه عالمان دینی نیز چشم به روی آن بسته اند. چنین رفتاری با زن، زیر پوشش یکی از واجبات دینی تنها می تواند با رفتار گروه منفور «داعش» با زنان و دختران اسیر «سنجاری» و «ایزدی» قابل مقایسه باشد. بدترین نوع بردگی «بردگی جنسی» است، خواه تحت عنوان «جهاد نکاح» باشد یا «خمس».
    تعیین آزادی بردگان به عنوان کفاره بسیاری از گناهان در فقه اسلامی که به مرور زمان منجر به برچیده شدن فرهنگ برده داری از جامعه اسلامی شد؛ یکی از راهکارهای دین برای زدودن این فرهنگ ضد انسانی از جامعه انسانی بود. اما چگونه است که امروز دینداران سنی و شیعه زیر عنوان آموزه های دینی، انسان ها را به بردگی می کشند؛ آن هم «بردگی جنسی»؟!
    وقوع چنین رویدادهای غم انگیزی، دیدگاه مشهور «مارکس» را پیش می کشد که هیچ ایدئولوژی ای به اندازه دین، قدرت تحمیق پیروان خود را ندارد.
    نگارنده بر این باور است که دین یک امر چند وجهی است؛ به همان اندازه که می تواند آزادی بخش باشد، تحمیق کننده نیز هست، بسته به این که از کدام زاویه و با کدام نگاه نگریسته شود. دینی که می تواند برده سیاه حبشی را در قرن هفتم میلادی از اسارت تن و ذهن برهاند، می تواند انسان آزاد قرن بیست یکم را به بردگی ذهن و تن بکشاند.

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس