صفحه نخست > دیدگاه > وبلاگ نویس > از رسانه های دیگر > گزارش‌گران بدون مرز (RSF) به نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران : متعهد (...)

گزارش‌گران بدون مرز (RSF) به نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران : متعهد به بهبود آزادی اطلاع رسانی در ایران شوند

rezareza
سه شنبه 16 می 2017

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

در آستانه دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری و شورای های شهر و روستا به تاریخ ۲۹ اردی‌بهشت ۱۳۹۶ گزارش‌گران بدون مرز (RSF)، با پیش نهادن هم‌خواهی‌هایی بار دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری می‌خواهد که به شکل روشن متعهد به بهبود وضعیت آزادی اطلاع رسانی شوند.

این درخواست‌ها پیش از این در آستانه یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری نیز انتشار یافته بود. متأسفانه پس از چهار سال این هم‌خواهی‌ها همچنان برای بهبود وضعیت آزادی اطلاع رسانی در ایران ناگزیر و بایسته هستند. با وجود برخی دگرگونی‌ها در وضعیت آزادی اطلاع رسانی در ایران از این میان کمتر شدن شمار توقیف مطبوعات به وسیله هیات نظارت بر مطبوعات، زیر مهار وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی، اما وعده‌های رئیس جمهوری روحانی برای«تغییر به نفع آزادی بیان و مطبوعات» محقق نشدند. جمهوری اسلامی ایران همچنان با ۲۷ روزنامه‌نگار و شهروند وب‌نگار زندانی یکی از پنج زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانه‌ای است. ایران همچنین با شش زندانی، بزرگترین زندان جهان برای روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران زن است.

به تاریخ ۲۵ اردی‌بهشت در یکی از گردهم‌آیی‌های انتخاباتی حسن روحانی به هنگامی که هوادرانش با سر دادن شعار خواهان رفع حصر و آزادی زندانیان سیاسی شدند، وی با اشاره غیر مستقیم به قدرت‌داری علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی گفت «بازوی من قدرت بعضی چیزها را ندارد، اما بعضی کارها با رای بالاتر از ۵۱ درصد کارساز خواهد بود. »

راست این است که دستگاه قضایی و سپاه پاسداران زیر فرمان علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی، مسوولیت اصلی را در مهار و سرکوب اطلاع‌رسانی مستقل را دارند. اما حسن روحانی که بنا بر قانون اساسی ایران ناظر اجرای قانون اساسی است، می‌توانست به این وضعیت پایان دهد. افزون بر آن وزارت اطلاعات دولت روحانی در سرکوب رسانه‌ها و بازداشت روزنامه‌نگاران منتقد نظام نیز دست دارد.

کارزار انتخاباتی با به‌هم تاختنی کم مانند

کارزار انتخاباتی دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در ایران که به گغته بسیاری از ناظران «تعیین کننده» برای آینده کشور خوانده شده است، پر از به هم تاختن نامزدهای این انتخابات بود. حسن روحانی بارها به «آنهایی که در طول ۳۸ سال فقط اعدام و زندان بلد بودند» بدون نام بردن از رقیب اصلی‌اش ابراهیم رئیسی، یکی از روحانیان نزدیک به علی خامنه‌ای تاخت. این روحانی در سی و هشت سال گذشته مسوولیت‌های مهمی در سامانه قضایی ایران داشته است، از این میان دادستان در برخی شهرهای کشور، معاونت در همین سامانه و یا دادستان دادگاه ویژه روحانیت. ابراهیم رئیسی همچنین عضو هیاتی بود که از سوی آیت‌الله روح‌الله خمینی برگزیده شده بودند و در تابستان ١٣٦٧، هزاران زندانیان سیاسی از این میان شماری از روزنامه‌نگاران را در جلسه‌هایی که در اغلب موارد تنها چند دقیقه‌ طول کشید، دوباره بازجویی کردند. بسیاری از این زندانیان به مرگ محکوم شدند. به گفته اعضای این هیات، حکم اعدام برای زندانیانی صادر شد که از عقاید خود ابراز پیشیمانی نکردند.

۲۹ نمانیده پارلمان اروپا به تاریخ ۲۳ اردی‌بهشت (۱۳ می ۲۰۱۷ ) با انشتار نامه‌ای سرگشاده از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواهان آزادی زندانیان سیاسی و از این میان روزنامه‌نگاران زندانی شدند. در این نامه همچنین بر« حق دسترسی همه‌گیر به اینتریت و شبکه‌های احتماعی برای همه شهروندان به همان میزانی که رهبران جمهوری اسلامی از آن بهره‌می‌برند» تأکید شده است.

گزارش‌گران بدون مرز(RSF) با یادآوری این که تا زمانی که این خواست‌ها برآورده نشوند، مردم ایران نمی‌تواند از آزادی بهره‌مند شوند. از همه‌ی نامزدها می‌خواهد از امروز در باره هم‌خواهی‌های زیر متعهد شوید: :

متعهد شوند که  : ۲۸ روزنامه‌نگار و وب‌نگار زندانی در ایران بدون قید و شرط آزاد خواهند شد.

متعهد شوند که : قانون رسانه‌ها را به شکل بنيادين اصلاح کنند. اين اصلاحات به ويژه در عرصه‌های چون جرمزدایی از تخلف مطبوعاتی که تضمین عدم بازداشت خودسرانه روزنامه‌نگاران است و آزادی بيان بدون تبعيض در زبان، مذهب و عقايد سياسی. بازنگری این قانون ( قانون مطبوعات مصوب ١٣٦٤ که در سال ١٣٧٩ از سوی مجلس پنجم و در سال ١٣٨٨ از سوی مجلس هفتم تغییر داده شد، در آخرین تغییر، با اصلاح ماده یک قانون، رسانه‌های آنلاین و خبرگزار‌ ها به این قانون الحاق شدند) که اجازه می‌دهد فعالان اطلاع رسانی در معرض اتهام‌های واهی چون « اقدام علیه نظام» و یا «توهین به رهبری» و «انتشار اخبار کذب» قرار گیرند، امری ضروری است. به ویژه اصلاح انجام شده در سال ١٣٨٨ که رسانه‌های آنلاین را مجبور به دریافت مجوز می‌کند، باید لغو شود.

متعهد شوند که :برای روزنامه‌نگاران حق داشتن انجمن و عضویت در انجمن‌ها و تشکیل سندیکا برای دفاع از هم‌سودی خود را تضمین می‌کنند.

متعهد شوند که : حق دانستن و دسترسی به اینترنت آزاد، بدون فیل‌ترینگ و کنترل را برای مردم ایران تضمین می کنند. اجرای طرح اینترنت حلال (ملی) که تحمیل «تبعیض دیجیتالی‌» به مردم این کشور و برای گردش آزاد اطلاعات خطرناک است، لغو می‌کنند.

متعهد شوند که : به چیره‌گی مصونیت از مجازات در کشور پایان می‌دهند. قتل روزنامه‌نگاران منتقد چون ابراهیم زال زاده، مجید شریف، محمد مختاری، محمد جعفر پوینده و پیروز دوانی،که در سال‌های پایانی دهه هفتاد از سوی ماموران وزارت اطلاعات،ترور شدند، عاملان کشتن زهرا کاظمی در زندان در سال ١٣٨٢، آیفر سرچه در سال ١٣٨٤، وبلاگ‌نویس جوان امیدرضا میرصیافی در سال ١٣٨٧ ، علیرضا افتخاری در سال ١٣٨٨، هاله سحابی و هدی صابر در سال ۹۱ و ستار بهشتی در سال ١٣٩١ نباید از مجازات مصون بمانند.

جمهوری اسلامی ایران در رده‌بندی جهانی آزادی مطبوعات ۲۰۱۷ گزارش‌گران بدون مرز از میان ١٨٠ کشور جهان در رده۱۶۵ قرار دارد.

کتابچه « راهنمای عملی خبرنگاران در دوره‌ی انتخابات»، با همکاری سازمان کشورهای فرانسه زبان (OIF) انتشار یافته است، راهنمایی اجرایی برای خبرنگاران در پروسه انتخابات است. کتابچه تاکنون به زبان‌های دری/ فارسی، پشتو، عربی، انگلیسی برای همیاری در رصد و پوشش حرفه‌ای انتخابات از سوی خبرنگاران، منتشر و در میان خبرنگاران بسیاری از کشورهای جهان توزیع شده است.

این راهنما را به زبان فارسی / دری بارگیری کنید.


آنلاین : http://www.rsf-persan.org/arti...

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس