صفحه نخست > دیدگاه > نقش داكتر اسپنتا در ارتقاي سطح كيفي سياست خارجي در چارچوب سياست كثرت گرائي

نقش داكتر اسپنتا در ارتقاي سطح كيفي سياست خارجي در چارچوب سياست كثرت گرائي

لطيف نظري
چهار شنبه 6 جون 2007

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

داشتن تصور و درك درست و واقع‌بينانه از چهرة جهان، استفادة مطلوب از شرايط و امكانات موجود براي رسيدن به هدف‌هاي مشخص، موضع‌گيري و عمل به موقع در برابر رويدادها و وقايعي كه، مستقيم يا غيرمستقيم، منافع يك دولت را تحت تأثير قرار مي‌دهند، آگاهي از شيوة صحيح عمل كردن در عرصة جهاني و بسياري موارد ديگر از جمله نيازهاي سياست مداران و دولت مردان به شمار مي‌روند.

داشتن تصور و درك درست و واقع‌بينانه از چهرة جهان، استفادة مطلوب از شرايط و امكانات موجود براي رسيدن به هدف‌هاي مشخص، موضع‌گيري و عمل به موقع در برابر رويدادها و وقايعي كه، مستقيم يا غيرمستقيم، منافع يك دولت را تحت تأثير قرار مي‌دهند، آگاهي از شيوة صحيح عمل كردن در عرصة جهاني و بسياري موارد ديگر از جمله نيازهاي سياست مداران و دولت مردان به شمار مي‌روند.

داكتر سپنتا به عنوان يك كارشناس ورزيده در حوزه سياست خارجي و سياست بين‌الملل و نيز استاد روابط بين‌الملل كه تجربة تحقيق و تدريس در يكي از معتبرترين پوهنتون‌هاي اروپا در آلمان را به همراه دارد، با درك موارد فوق الذكر موفق شد تا توجه و تعهد جامعة جهاني را در ساختن افغانستان آزاد، آباد و دموكرات و نيز كمك به بازسازي زير ساخت‌هاي افغانستان جلب كند.

در همين راستا افغانستان هم از كمك‌هاي ايالات متحده آمريكا و اروپا مستفيد گرديد و هم توانست مقامات جمهوري اسلامي ايران و فدراسيون روسيه را به سرمايه‌گذاري و مساعدت در بازسازي و نوسازي افغانستان ترغيب نمايد. زيركي متوليان دستگاه ديپلوماسي در درك صحيح از اوضاع كلي جهان و منطقه و مراعات نزاكت‌هاي سياسي در برخورد با كشورهايي كه داراي منافع متضاد هستند، نشانگر تحرك دستگاه ديپلوماسي و آگاهي تيم رهبري وزارت از شيوة درست عمل كردن در عرصة جهاني است.

موضع‌گيري هوشيارانه و منطقي وزارت امور خارجه در برابر رويدادها و وقايع سياسي‌اي كه در خاورميانه و كشورهاي منطقه اتفاق مي‌افتد، حاكي از زيركي مدني تصميم‌گيرنده‌گان و مجريان سياست خارجي كشور است. به صورت مشخص موضع‌گيري مستقلانه وزارت خارجه در جنگ حزب الله و اسرائيل در اواسط سال 1385 و منازعات ايران ـ آمريكا ناشي از گسترش ديد و فضاي فكري تيم رهبري وزارت خارجه در زمينه سياست خارجي و روابط بين‌المللي است.

در واقع اتخاذ سياست مستقلانه افغانستان بدون اين كه زير تأثير سياست‌هاي ايالات متحده و هم پيمانان غربي آن در مورد روابط افغانستان با ايران، روسيه، هند و چين قرار گيرد، توانست كمك‌هاي جامعه جهاني را براي بازسازي افغانستان جلب و جذب نمايد.

هر چند برخي تحليل‌گران از افغانستان در حال حاضر به عنوان محور تضادها در منطقه نام مي‌برند، اما حقيقت آن است كه دستگاه سياست‌گذاري خارجي كشور به خوبي بر بحران تضادهاي منطقوي فايق آمده و افغانستان را از كمك‌هاي فراوان جامعه بين‌المللي و كشورهاي همسايه بهره‌مند ساخته است. اين مسأله نشانگر ارتقاي سطح كيفي سياست خارجي در دورة جديد به شمار مي‌رود.

در همين راستا سفارت جمهوري اسلامي ايران در كابل در تاريخ 5 حوت 1385 تعداد شش عراده موتر «سمند» و ده پايه كامپيوتر را به نشانه حسن نيت و مساعدت به وزارت امور خارجه افغانستان اهدا كرد. ايران هم‌چنين پلان تأسيس دانشگاه خواجه عبدالله انصاري را در هرات روي دست دارد. اين در حالي است كه ايالات متحده به عنوان كشور رقيب، در افغانستان حضور قوي، محسوس و قدرت‌مند دارد و كمك‌هاي فراوان را جهت بازسازي و نوسازي زيرساخت‌هاي سياسي، اقتصادي و نظامي افغانستان به مرحلة فعليت رسانده و وعده سپرده است.

هم‌چنين ارتقاي مناسبات دوستانه ميان افغانستان و فدراسيون روسيه و دعوت افغانستان از تجار و شركت‌هاي روسيه در تحقق پروژه‌هاي بازسازي افغانستان و نيز مشاركت فعال جمهوري فدارسيون روسيه در كنفرانس‌هاي بين‌المللي مربوط به افغانستان و حضور روس‌ها در پروژة بازسازي و سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي اقتصادي، بيانگر گسترش و تحكيم مناسبات و در نهايت جلب و جذب حمايت‌هاي مادي اين كشور و همگام ساختن آن با جامعه جهاني است.

علي‌رغم تنش‌هاي لفظي در روابط افغانستان ـ پاكستان و حمايت اسلام‌آباد از پروژه طالب‌پروري و انتقاد آشكار افغانستان از دولت جنرال مشرف، دستگاه سياست خارجي افغانستان در تحكيم و گسترش مناسبات اقتصادي با پاكستان نيز موفق عمل كرده است. در همين راستا افغانستان در پانزدهم ماه جون 2006 پروژه‌هاي جديدي را در مورد سهم‌گيري پاكستان در پروسه بازسازي افغانستان پيشنهاد كرد كه پس از ارزيابي دقيق، مقامات پاكستاني موافقت خود را جهت همكاري و ساخت و بازسازي مراكز ذيل الذكر اعلام كردند:

1ـ بازسازي شاهراه موازي تورخم ـ جلال آباد

2ـ ايجاد مركز طبي فاطمه جناح در قندهار

3ـ اعمار خوابگاه ليسه رحمان بابا در كابل

4ـ مطالعه مقدماتي عملي ساختن شاهراه بديل كابل ـ جلال آباد

5ـ اعمار شاهراه سروبي ـ تكاب ـ جبل السراج

6ـ تهيه و تدارك 25 عراده ملي بس coaster و تأسيس درمانگاه براي اعضاي پارلمان افغانستان

7ـ ساختن شفاخانه يكصد بستر چشم «الشفا» در هرات.

اين در حالي است كه دستگاه ديپلوماسي افغانستان همواره مداخلات پاكستان در امور داخلي افغانستان و حركات تحريك آميز مقامات اسلام آباد را به شدت محكوم كرده و زبان ديپلوماسي و سياست خارجي خود را در مورد پاكستان بسيار گويا و صريح ساخته است.

تركيه نيز از جمله كشورهاي مهم منطقه به شمار مي‌رود. اين كشور در حال حاضر در پروسه بازسازي كشور حضور فعال و چشمگير دارد. تركيه مبلغ 5 ميليون دالر در كنفرانس توكيو، 5 ميليون دالر را در كنفرانس برلين و 100 ميليون دالر را در كنفرانس لندن جهت كمك به بازسازي افغانستان وعده نموده است.

هم‌چنين اين كشور در مواردي چون: تأسيس مكتب افغان ـ ترك، حفر چاه‌هاي عميق، ترميم و احداث جاده‌ها، بازسازي، تجهيز و فراهم‌آوري امكانات جهت توسعه شفاخانه دولتي اطفال موسوم به آتاترك، نقش كليدي خويش را ايفا كرده است. تركيه در حال حاضر 800 سرباز و يك تيم بازسازي ولايتي نيز دارد.

خلاصه آن كه دستگاه ديپلوماسي افغانستان در چار چوب سياست كثرت‌گرايي و با توجه به منافع ملي خود توانسته سرمايه‌گذاري و همكاري كشورهاي مختلف و بعضا متضاد را در افغانستان جلب نموده و از اين رهگذر مفادات فراوان را نصيب كشور سازد. به بيان ديگر، اساس ديپلوماسي افغانستان در حال حاضر داشتن روابط نيك و حسنه با تمامي كشورهاي همسايه و منطقه است.

ذكر اين نكته نيز حايز اهميت است كه افغانستان در عين زمان كه روابط استراتيژيك با قدرت‌هاي فرا منطقوي دارد از همگرايي منطقوي به شدت استقبال مي‌كند. در واقع استقلال عمل افغانستان در ايجاد روابط با كشورهاي مختلف موجب شده است تا شاهد تنظيم روابط خارجي كارآمد با جامعه جهاني به ويژه در حوزه سرمايه گذاري‌هاي اقتصادي و پروسه بازسازي باشيم

آنلاین :
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید

پيام‌ها

  • بر خلاف نظر نویسندهء محترم، آنچه که جناب وزیر در ظول یک سال وزارت اش انجام داده است سنخیتی با سیاست کثرت گرایانه ندارد.

    1- افغانستان استفاده مطلوب از شرایط و امکانات موجود برای رسیدن به اهداف مشخص نداشته است. اگر اهداف مشخص را تعریف و دسته بندی نماییم، مهمترین آن تعیین جایگاه سیاست خارجی افغانستان در مناسبات جهانی و منطقه ای است. در یک سال گذشته، افغانستان روند نزولی سیاست خارجی ای را که کرزی از ابتدا پی گیری می نمود طی نموده است و فعلاً ما به نقطهء سقوط و از دست دادن حمایت جهانی از پروسهء صلح در افغانستان رسیده ایم. بازیگران منطقه ای، نظیر پاکستان و ایران، افغانستان را درگیر جنگی نموده اند که نتیجهء سیاست خارجی غلط افغانستان است.

    2- آقای سپنتا، نقشی در جلب کمک های جهانی نداشته است. کمک های جهانی نتیجهء تلاش آقای سپنتا نیست. از زمانی که وی آمده است جهان تعهد جدیدی در کمک اقتصادی به افغانستان ننموده است، هرچه که فعلاً صورت می گیرد اجرای توافقات گذشته است. اگر وکیل احمد متوکل هم وزیر خارجه باشد این روند بر اساس تعهدات جهانی که در گذشته صورت گرفته است ادامه می یابد. لذا ردیف کردن آنچه که به وزیر ربط ندارد یک نوع دروغگویی به مردم است. اگر قصد دفاع از سپنتا است با دروغ نمی شود از وی دفاع کرد و این به وجههء وی نیز ضربه می زند.

    3-موضع گیری های تیم "مدنی" وزارت خارجه در قبال حوادث منطقه ای و جهانی، بیشتر رویگردی "زیرکانه" در جهت جلب توجه قدرت های غربی به حمایت از تیم مذکور در گردونهء قدرت است نه منافع ملی افغانستان. ربط دادن این ها به هم ناشی از خیال بافی و عدم درک "بازی" در یک وضعیت پیچیدهء منطقه ای و جهانی است. نتجیهء آن سیاست"زیرکانه" از دست رفتن اعتماد کشورهای منطقه و خاصتاً جهان اسلام به دولت فعلی افغانستان است. این امر زمینهء حمایت مادی و معنوی از طالبان را در کشورهای منطقه، مخصوصاً دول عربی به وجود آورده است. هم در افکار عمومی جامعهء عرب و هم در نزد سیاست پیشگان کشورهای عربی و اسلامی، دولت افغانستان غیر قابل اعتماد، دست نشانده، غیر مستقل، و دنباله رو غرب معرفی شده است. بنابر این سیاست مستقلانه در این گزینهء که از روی چشمداشت به جلب توجه غرب از این تیم صورت می گیرد سخنی بیراه است.

    4- ربط دادن سیاست مستقلانهء این تیم عزیز به جلب کمک های جهانی از آن لافها و شوخی های جالب توجهی است به درد مجلات فکاهی می خورد نه تحلیل واقعگرایانه.

    • دوست عزيز كه نوشته‌ايد دولت افغانستان غير قابل اعتماد، دست‌نشانده، غير مستقل و دنباله‌رو غرب است خوب بود كه نام خود را مي‌نوشتيد. معلوم است كه در همة زمينه‌ها رياكار هستيد و دورو.

      پيام شما فقط عقده‌گشايي به تكنوكرات‌هاي افغان است كه در حال حاضر در اثر توانايي‌هاي خود حكومت را در اختيار دارند. كلمات توهين‌آميز شما نسبت به نويسنده مقاله نشانگر شخصيت شماست.

  • Khordad(Jauza) 15 ,1386 - 6 June 2007

    This person ,who writes article under name of Latif Nazari is not illetrate, He knows ,what he does ,and how try to deceive ignorant people. This is second written from this deceiver person in kabulpress.org. He thinks the people are not inform , and what he writes ,maybe some ignorant persons beleive it ! I think he lose his time ,and time of other people who some times read kabulpress.org

    In this written ,he alleged : " .... because the foreign ministry had ,and has good policy with other countries ,for it, the U.S.A. ,Iran , Turky.... helped Khorasan-Country (Afghan=Pashtun - Stan ) " ! ? International help for Khorasan started since end year 2001 , not a year ago ,
    everybody knows this matter

    I wrote sevral times in this site that Khorasan-Country ( Pashtun -Stan) is a colony of U.S.A. now. This is the reality if you or any body agree ,or not agree with this matter , the reality can not change. While a country is not free , how can it foreign policy infleunce over other country ! It is like a joke

    I do not have time to refuse all falsification wrote Mr.Latif Nazari . I hope anybody translate ,what I wrote in English into Persian-Language

    Mr. Mir Hazaar respect for press freedom ,but he must know the wrong written will damage his site

    I wrote six months ago in kabulpress.org " I did not want Mr.Rangin Dadfar Sapanta works in puppet government. I have and had never problem with Sapanta , but I write the reality against every organization or person " This puppet Hamid Karzai ,and his team can not solve the Khorasan-Country problems because Karzai and his team are Nationalist. Americans knew , and kow now ,what does ,and what did Hamid Karzai. I think ,they agree with Mr. Hamid Karzai

    Thank You - ta_lash yahoo.com

  • آقای نظری جان!
    اینهمه برای این آدمک زحمت بخرج نده. ایشان با افتضاح رفتنی است اما اسناد دفاع غیر واقغ بینانه شما به جا می ماند. دلیل مقالات بی سر و ته شما برای من قابل درک است. بیشتر بخاطر جلب نظر سپنتا و راه یافتن به کدام پست سکرتریت به سفات خانه های افغانستان تلاش جدی و خسستگی نا پذیر را به خرج داده و می دهی , اما آدم بهتر است باپای خودش به پله های ترقی را ه بپیماید نه از طریق تملق و کاه را کوه ساختن ! این آدم که بر اساس نظر شما شخصیت صادق و علامه سیاست و مدیریت است دروغ گو ترین وزیر کابینه کرزی و منافقترینشان نیز می باشد. کافی است به تیم ایشان و عملکرد آن در برابر خواست های ملی در وزارت نظری بیافگنی تا عمق بینش ارتجاعی و معامله گرانه ایشان برایتان معلوم شود!از 67 نفر دیپلوماتی که این علامه روشنفکر به کابل فر اخوانده و به جایشان افراد جدید مقرر نموده می دانی چند نفر شان غیر پشتون است؟ آیا در میان اینهمه افراد جدید التقرر آدمهای ولو سمبولیک در میان ملیتهای دیگر یافت نمی شود تا به نمایندگهای افغانستان تقرر حاصل نمایند؟ از این آدم دروغگو پرسیده ای که تا هنوز در 80 نمایندگی سیاسی افغانستان چند سفیر غیر پشتون از میان هزاره و وازبک مقرر نموده است؟ و...... آقای عزیز لطفا با خود و با قلم صادق باش و برای رسیدن به کدام سکرتریت سفارت اینهمه چاپلوسانه نلاف.

    • دوست گرامي محمد نيلي كه از خودي‌ها هستي، با عرض ارادت خدمت شما و تشكر از پيام شما. از اين كه قضاوت غير منصفانه نموده‌اي و به جاي نقد انديشه، نقد شخصيت يا بهتر است بگويم تخريب شخصيت كرده‌اي، تنها مي‌توانم براي شما اظهار تأسف كنم. كلمات ركيك، به دور از ادب و نزاكت كه در مورد بنده بكار برده‌اي بيشتر انعكاس‌دهندة شخصيت خود شماست و بنده در اين‌باره اظهار نظر نمي‌كنم.

      شما مطمئن باش كه من با قلم و مردم كشورم صادق هستم و ذره‌اي از كسي هراس و چشمداشت ندارم. من به مثابه يك فرد آزاد و متعهد به منافع ملي افغانستان، داكتر سپنتا را يك روشنفكر عاري از تعلقات تباري و قومي مي‌شناسم. چه ايشان وزير باشد يا نباشد براي بنده به عنوان يك شخصيت به دور از گرايشات قومي، گروهي و نژادي و باورمند به حقوق بشر، قابل احترام است. اما در مورد دست‌آوردهاي ايشان بنده نظر خود و تحليل خود را نوشته‌ام نه نظر شما را. البته شما نيز مي‌توانيد اظهار نظر كنيد و اين مردم كشورمان هستند كه قضاوت خواهند كرد.

      با تشكر مجدد از شما.

      لطيف نظري

    • اقاي نظري -
      ندانستيم كه تعلق قومي نداشتن يعني چه؟يعني روي گردان از قوم و تبار خويش.يعني فرق حاكم ومحكوم را ندانستن.يعني هر ظلمي كه بر قوم ادم روا داشته شود بايد صداي كشيده نشود.يا اين بي خاصيت بودن را مبخواهيد صفت يك دمكرات معرفي كنيد .در شرايط كه اين رژيم به شدت درپي تحكيم سلطه يك قوم خاص است.چنين برداشتهاي به درد ادم هاي ميخورد كه دانش خودرا نردباني براي رسيدن به كرسي وزارت اين رژيم پوشالي وتمامت خواه قرار داده اند.
      شايد تعلق ايشان به برنامه هاي شوونيستي خليل زاد باشد.ورنه بدون همراهي با برنامه هاي بيگانگان رسدن جناب سپنتا به اين مقام نا ممكن بود.جناب عالي بسيار مسايل را ساده كرده وگويا تصميم گيرنده اصلي همين سپنتا است!

  • Interesting piece! Really Dr Spanta is a perfect person to head the ministry I have echoed and revealed in my several notes.

    • سیاست کثرت گرایی در این مقوله بسیار بی معناست. کثرت گرایی اصولا اعتقاد به تنوع و تفاوت است. اگر پایه تصور ما از قدرت، تاثیر گذاری در خط مشی دیگر بازیگران است تا الگوی حوادث احتمالی آینده تغغیر نماید، در این صورت داکتر سپنتا بدترین بازیگر در عرصهء سیاست خارجی ر تاثیر گذاری بر دیگر بازیگران بوده است. زمانی A می تواند بر رفتار بازیگر B تاثیر گذار قلمداد شود که بازیگر B را وادار به انجام کاری نماید که در غیر آن انجام نمی داد. تاثیر گذاری آقای سپنتا در این بازی چه بوده است؟ حتما نظریه پردازان محترم به فال گیری و این مسایل برای تحلل رویدادها پناه نمی برند، -نظیر توطئه خارجی و ... - اگر فرض را همین نکته قرار دهیم درک خواهیم نمود که سیاست گذاری در وزارت خارجه کشور ما بچه بازی بوده و به شکل مضحکی ناکام و مضر به منافع علیای کشور بوده است. تیم فعلی باید فورا از مقام اجرایی تنزل داده شده و مدیران با درایت تر در پستهای حساس گمارده شوند تا خرابی های به بار آمده جبران گردد.

    • بلى واقعقأ تيم حاضر اجرايى هيچ درايت وصلابت و کفايت و غيره يت ...يت را ندارد. فورأ بر کنار شده وعزيزان جهادى که مورد مورد قبول مقبول پدران موستعمر ايشان که همانا شتر سواران باديه نشين (عراب) اند ، روى کار ايند و به حکم وارثان الهى دوباره جمهورى اسلامى جهل و جور و چور را بنا نهند.
      ومن الله التوفيق

  • نظريات آقاي نظري يکجانبه و صرف بمنظور حمايت از يک دوستش و يا يک الگويش صورت گرفته است. ما روي شخصيت وتحصيلات آقاي سپنتا بحثي نداريم. ما صرف روي عملکردهاي وي از وقت انتصاب ايشان بحيث وزير خارجه بحث داريم. دستاوردهاي ايشان با ميزان طمطراق ايشان خيلي اندک است. صرفنظر از همه اين مسايل پارلمان ميتواند دوباره ايشانرا به مجلس فرا خواند و روي ساير بيکفايتي ها و تخطي هاي ايشان بحث کند، مثلا اينکه چرا تا حال تابعيت آلماني خويشرا ترک نکرده اند وغيره. آيا آقاي نظري ميدانند که اسپنتا اکنون از ديدگاه همسنگران قديمي اش بچه ميزان است؟ وي در نزد همرزمان شوراي دموکراسي اش در آلمان شخص است که بخاطر عقده مندي چوکي پرست شد وخواست که حتما بايد وزير باشد. وي همه آميال و جهان بيني خود را به تفاله داني انداخته است. يکي از همرزمانش چند روز قبل بمن اين جمله عاميانه را گفت (که من آنرا بهيچ وجهه بعنوان توهين ذکر نميکنم اما اصطلاحات و استعاره هاي عاميانه ما متأسفانه خشن هستند): "آقاي اسپنتا مثل آدم بي غيرتي است که اگر درخت در کونش درآيد ميگويد خير است زير سايه اش مينيشنم".

    • شما بالای سوته امریکایی ها نشسته دیگران را انتقاد میکنید. اگر اینقدر غیرتی هستید اول ربانی ، دزدان مسعودوف و غلام فهیم را بگویید که اگر بر علیه امریکایی ها و اشغال افغانستان جهاد نیمکند ، حد اقل شفاهی موجودیت آنها را محکوم کند و برای اخراج آنها صدا بلند کند.

      یا شما میگویید امریکایی ها برادران شما اند زیرا از برکت سوته آنها مسعودوف قهرمان ملی شده و ربانی و غلام فهیم خانه ها، زمین ها و جایداد مردم را چور و به نام خود کرده اند ؟

  • shagerde maktabe frankfurt,mostakhdem matabe CIA ein ast rangen khan. Rice wazer kharjae usa va vazere kharja Britania ke eik khanom ast vaqte list wazer han kabena karzai ra joor mekardan chashm shan ba name rangen khord goftan khob ast eik zan wazer kharja afghanistan bashad.bad deda shod khob tashkhes karda bodand, Rangen ba zahere nima mard,batene mokhanas va khwase zanana.

  • به همين خاطر شوراي ملي افغانستان اورا با راي سلب اعتماد نوازش داد.

  • عجيب است، ۱۴۱ وکیل منتخب پارلمان كه راي اضافه تر از نصف مردم افغانستان را با خود دارند, اين استعداد شايان رنكين را تا هنوز كشف ننموده اند؟

    عجيب است كه اين استعداد رنكين نتوانسته است كه با وجود كمك ألمان, امريكا و سايرين به اكثريت بارلمان و ازين راه به اكثريت مردم افغانستان استعداد كاري خويش را نشان داده, به قناعت انها ببردازد؟

    عجيب است, كه اين وزير خارجه رنكين الماني ما در قالب دولت امريكايي جه خوب جور أمده است؟

    عجيب است كه يك روشنفكر ترقي خواه سياست خارجي دولت اسلامي ارتجاعي, بنيادكرا و طالبي را بيش مي برد؟

    عجيب است كه سي اي اي و امريكا ميخواهد كه يك مبارز انقلابي با داشتن ايديولوزي طبقاتي , سياست خارجي دولت دست نشانده اش را در افغانستان به بيش ببرد؟

    عجيب است كه سبنتا درمقابل وزارت, همه رفقا و همسنكران مبارز خويش را رها نموده, به تنهايي در خدمت همان دشمنان ديرينه خويش قرار ميكيرد؟

    و ده ها عجيب, عجيب و عجيب.......ديكر.......

Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس