هیچ تونلی در زندان قندهار کنده نشده، معامله و رویارویی خونین بر سر مواد مخدر میان عوامل دولتی و سران قبایل؛ مسئول حفظ جان غیر نظامیان کیست؟
سران قبایل در جنوب افغانستان نقش اصلی را در تولید و تجارت مواد مخدر در داخل بر عهده دارند و هر از چندگاهی میان معاملات آنان اختلافاتی بوجود آمده و این اختلافات به درگیری های خونین می انجامد.
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
کابل پرس?: در دو روز گذشته شهر قندهار در جنوبی ترین نقطه افغانستان صحنه معامله و رویارویی در شکل نظامی آن می باشد. در جریان زد و خورد میان طالبان و نیروهای دولتی، ده ها تن از غیر نظامیان کشته و زخمی شده اند. قندهار در این چند روز، تنها چند صباحی پس از آنچه ادعا می شود، زندانیان طالب با کندن تونلی از زندان مرکزی شهر گریخته اند، تبدیل به صحنه تمام عیار از جنگ شهری شده است.
در جریان این معامله و رویارویی خونین، به وضوح جنایات جنگی در این شهر علیه غیر نظامیان صورت می گیرد. عبور و مرور غیر نظامیان در این چند روز در شهر قندهار ناممکن شده و تعداد زیادی از آنانی که در دو روز گذشته از خانه پای به بیرون گذاشته اند، هدف حملات گروه های نظامی دولتی و غیر دولتی قرار گرفته اند.
از سوی دیگر گزارش های موثق حاکی از آن است که علت اصلی این برخورد های خشن ناشی از معاملات و رویارویی میان حلقات قدرت در ولایت قندهار است. بخش زیادی از این رویارویی ها به تجارت مواد مخدر ربط دارد و افراد و گروه های دخیل در تجارت مواد مخدر چون احمد ولی کرزی حاکم بلا منازع قندهار، برخی سران قبایل و عوامل دولتی و تاجران بین المللی در کار تسویه حساب های خونین داخلی هستند. تولید کنندگان و قاچاقچیان مواد مخدر که بخوبی طالبانیزم و قبیله سالاری را با تجارت مواد مخدر آمیخته اند، هیچ ابایی از کشتار غیر نظامیان در این شهر نداشته و از هر راه ممکن و با هر قیمتی، حساب های داخلی بین خود را تسویه کرده و راه های تجارت مواد مخدر را هموار تر می کنند. در این بین حتا سران قبایل که به شکل سنتی مسئولیت حفظ جان افراد قبیله خود را بر عهده دارند نیز سوی دیگر درگیری ها محسوب می شوند. منابع مختلف که به دلیل حساسیت زیاد امنیتی از ذکر نامشان خودداری می شود به کابل پرس? گفته اند که سران قبایل در جنوب افغانستان نقش اصلی را در تولید و تجارت مواد مخدر در داخل بر عهده دارند و هر از چندگاهی میان معاملات آنان اختلافاتی بوجود آمده و این اختلافات به درگیری های خونین می انجامد.
از سوی دیگر این منابع که بصورت مفصل و با جزییات نقش افراد و گروه های مختلف را در تولید و تجارت مواد مخدر در اختیار کابل پرس گذاشته اند (به مرور در کابل پرس نشر خواهد شد) می گویند، تعداد زیادی از ارگ نشینان در کابل، بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم در تجارت مواد مخدر دست دارند و هماهنگی های دولتی از سوی آنان صورت می گیرد و مقامات محلی حکومت با وسایط نقلیه دولتی مانند موتر پولیس و اردوی ملی، مواد مخدر را در سطح کشور جابجا می کنند.
در همین حال منبعی دیگر به کابل پرس گفته است که ماجرای فرار حدود 500 زندانی از زندان مرکزی قندهار کامل ساختگی ست و آنان از راه تونل نه و بلکه از دروازه زندان قندهار گریخته اند. این منبع که در ریاست امنیت ملی افغانستان فعال است می گوید هیچ تونلی در زندان قندهار کنده نشده و تنها در قسمت ابتدایی و انتهایی چند متری برای نشان دادن به رسانه ها کنده شده بود. تاکنون هیچ خبرنگاری مسیر تونل ادعایی را با دوربین خود نپیموده است. این منبع می افزاید که عامل ارتباطی وی با سازمان جاسوسی آمریکا سی آی ای نیز در تماس با طالبانی که به آمریکایی ها مرتبط هستند، این موضوع را تایید کرده است. این منبع می گوید ممکن است تا چند روز آینده، عوامل این معامله که سر نخ آن در ارگ و دفتر حامد کرزی وجود دارد و کسانی مانند فاروق وردک ارتباط مستقیم با مساله دارند، تونل ادعایی را تا چند روز دیگر حفر کنند.
قربانی اصلی درگیری ها میان باندهای مواد مخدر، عوامل حکومتی، سران قبایل و آنانی که ادعا می شود طالبان هستند اما از سویی به حکومت، نیروهای بین المللی و سران قبایل وصل هستند، غیر نظامیان می باشند.
عکس ها از گتی ایمیج، رویترز و اسوشیتد پرس