صفحه نخست > دیدگاه > نمایندگان پارلمان برای معرفی نامزد وزیران تاکی منتظر بمانند؟

نمایندگان پارلمان برای معرفی نامزد وزیران تاکی منتظر بمانند؟

محمد اسحاق فياض
شنبه 11 جون 2011

زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )

همرسانی

ظاهرا داستان معرفی نامزد وزیران به پارلمان، تبدیل به یک رمان بلند بالا و یا یک درامه خسته کننده شده است که در پیچ و خم حوادث و بازی های سیاسی این نامزد وزیران است که معرفی نمی گردند. متاسفانه در افغانستان در بازی ها و رقابت های سیاسی خط قرمزی وجود ندارد و رقابت ها ولو اگر به یک رسوایی سیاسی و زیانهای بزرگ ملی منجر گردد، بازهم فرایند رقابت ها همچنان به قوت خود باقی است و هیچ یک از دو طرف قصد کوتاه آمدن را ندارد.

حدود 6 ماه است که از شروع پارلمان جدید افغانستان می گذرد و نمایندگان، بارها و بارها از آقای کرزی خواسته اند که نامزد وزیران باقی مانده را به پارلمان معرفی نماید، اما حکومت چنان امروز و فرداهای متعددی را به پیش گرفته است که هیچ فردایی برای نامزد وزیران به صبح تبدیل نمی شود تا معرفی گردند. در پیچ و خم حوادث خونین افغانستان بسیاری از کارهایی که حتی پیش بینی هم نمی شد انجام گرفت، ولی نامزد وزیران معرفی نگردید. این که سخنگویان حکومت چندین و چند بار وعده معرفی نامزد وزیران را داده اند، شاید از حساب خارج باشد، اما این وعده ها کی و چه زمانی نقطه پایان پیدا می کند، سئوالی است که شاید حتی خود رئیس جمهور و دیگر دولت مردان نیز ندانند، چه رسد به اهل رسانه و مطبوعات.

بعد از سفرهای متعدد و طولانی آقای کرزی به کشورهای مختلف، باور بر این بود که او بعد از این سفرها بلا فاصله نامزد وزیران را به پارلمان معرفی خواهند کرد و نمایندگان پارلمان چشم انتظار بودند که روز شنبه لیست نامزد وزیران از سوی حامد کرزی رئیس جمهور افغانستان به پارلمان ارایه خواهد شد، اما این بار نیز رئیس جمهور باردیگر وعده سرخرمن داد، زیرا عبدالرووف ابراهيمى رييس پارلمان، در جلسۀ روز شنبه اعلام کرد که رييس جمهور حامد کرزى، در تماس تيليفونى با وى گفته است که در مورد لیست وزرا کار مي کنند و اعضاى پارلمان، حالا ميتوانند به رخصتى تابستانى بروند. هرزمانى که لیست تکميل شود، آن را برای پارلمان جهت راى اعتماد معرفى خواهند کرد.

ظاهرا معرفی چند نامزد وزیر چنان به یک معادله بغرنج تبدیل گردیده که نزدیک دوسال است دولت مردان افغانستان تلاش می کنند، نمی توانند این معادله چند مجهولی را حل نمایند و چند نامزد وزیری را که توان اداره یک وزارت خانه را داشته باشند، در این مملکت پیدا نمایند!. وقتی که این لیست در طول نزدیک به دوسال تکمیل نگردیده است، چگونه در طول یک ماه آینده تکمیل خواهد گردید که رئیس جمهور نمایندگان را ملت را به رخصتی می فرستند؟. جالب این است که همزمان با صحبت تلفنی آقای کرزی با آقای ابراهیمی رئیس پارلمان، آقای سيامک هروى معاون سخنگوى رياست جمهورى، صبح روز یک شنبه به خبرگزاری پژواک گفته است که لیست نامزد وزرا، تکميل شده و قرار است که دیروز(شنبه) به پارلمان ارسال گردد.

طرف مقابل نیز که نمایندگان پارلمان باشند نیز فارغ از در نظر داشت مصالح ملی و تعامل منطقی با حکومت، از وعده های سرخرمن آقای کرزی به خشم آمدند و رخصتی خود را برای 15 روز لغو کردند تا نامزد وزیران توسط رئیس جمهور معرفی گردد. در نشست روز یک شنبه پارلمان بعد از آن که آقای ابراهیمی موضوع صحبت تلفنی با آقای کرزی را مطرح کرد، نمایندگام مردم در واکنش به این تصمیم گفتند، تا زماني که نامزدان براى وزارت هاى باقی مانده، رياست هاى مستقل و عضويت ستره محکمه، به پارلمان معرفى نشوند، نمایندگان مردم نبايد به رخصتى بروند؛ این خواسته به رای گذاشته شد و از جمع ١٤٠ وکيل حاضر در جلسه ٩ تن آن کارتهاى سرخ و متباقى همه کارتهاى سبز را بر افراشتند و فيصله گردید که نمایندگان پارلمان، رخصتى تابستانى خود را ١٥ روز به تعويق اندازد. اکنون نمایندگان باردیگر 15 روز دیگر منتظر خواهند ماند تا ببینند که آقای کرزی آیا می تواند لیست نامزد وزیران خود را تکمیل کند یاخیر؟.

به دنبال این تصمیم نمایندگان پارلمان واکنش های متفاوتی نسبت به تصمیم اقای کرزی نشان داند. عبداللطیف پدرام، نماینده بدخشان در پارلمان گفت که معرفی نامزد وزیران، بدتر شدن اوضاع امنیتی و ادامه کار محکمه ویژه مسایلی است که باید شورا برای رسیدگی به آنها به کار خود ادامه دهد. او خطاب به نمایندگام پارلمان گفت: احتمالا دادگاه ویژه انتخابات، طی چهار تا پنج روز دیگر نتایج خود را اعلام میکند. در غیاب شما این دادگاه تصمیم میگیرد. در غیاب شما جرگه برای تایید روابط استراتژیک با امریکا دایر میشود. پس شما چه کاره هستید در این مجلس؟. هم چنین شكیبا هاشمی یکی دیگر از اعضای پارلمان گفت:" دادگاه ویژه را عامل اصلی تاخیر در معرفی وزرای پیشنهادی از جانب حامد کرزی است، رئیس جمهور در نظر دارد تا از طریق دادگاه ویژه بر پارلمان اعمال نظر كرده و در لیست نمایندگان پارلمان تغییرات دلخواه را به وجود آورد و گرنه هیچ دلیلی در مورد تاخیر معرفی وزرای باقی مانده توجیه پذیر نیست". او ادامه داد: " كار وزارت خانه‌هایی كه به وسیله سرپرست اداره می‌شوند، غیر قانونی است زیرا مدتهاست كه وزارت خانه‌ها برخلاف مدت قانونی پیش بینی شده، توسط سرپرست اداره می‌شوند".

هرچند تا هنوز رئیس جمهور نگفته است که نامزد وزیران را به دلیل روشن نبودن رای دادگاه ویژه معرفی نمی کند، اما تاکنون به صورت شفاف دلیل تاخیر معرفی نامزد وزیران را هم بیان نکرده است و به همین دلیل است که هم نمایندگان پارلمان و هم کارشناسان به این باورند که دادگاه ویژه عامل اصلی همه تاخیرها و امروز و فردا کردن های لیست نامزد وزیران است و در واقع شاه کلید حل این همه مجهولات چندگانه را در معادله معرفی نامزد وزیران باقی مانده، باید در دادگاه ویژه جستجو کرد و از اقای صدیق حقیق پرسید که سر انجام کی رای خود را در مورد انتخابات پارلمانی اعلام خواهند کرد؟. البته طبق گفته اقای پدرام 4 تا پنج روز آینده این دادگاه رای خود را صادر خواهد کرد، اما این دادگاه نیز خود داستانی دراز و درامه طولانی به درازای معرفی نامزد وزیران دارد، دو سه هفته پیش دو یا سه بار تصمیم گرفته شد که این دادگاه در غیاب اقای کرزی رای خود را صادر نماید که باز هم به دلایل نامعلومی به تاخیر افتاد، اما اکنون ایا با تمدید 15 روزه کاری پارلمان، آیا دادگاه ویژه بازهم رای خود را به تاخیر خواهد انداخت یاخیر؟.

به هرحال دادگاه ویژه به مترسکی برای نمایندگان پارلمان از سوی حکومت تبدیل شده است و هم بی اعتمادی های سیاسی را به وجود آورده است. آقای سلجوقی یکی از نمایندگان پارلمان دو هفته پیش بود که گفت: دادگاه ویژه انتخاباتی عامل اصلی بی اعتمادی بین دولت و پارلمان كشوراست و اگر حامد كرزی، رئیس جمهور افغانستان پایان كار این دادگاه را اعلام كند، پارلمان برای پیوند و تقویت روابط با دولت، به وزیران پیشنهادی رای اعتماد خواهد داد. او یكی از عللی كه رئیس جمهور وزرای پیشنهادی را برای اخذ رای اعتماد به این پارلمان معرفی نكرده است، عدم اطمینان حکومت به پارلمان برای دادن رای اعتماد به وزرا بیان كرد و عامل اصلی این بی اعتمادی را نیز ادامه فعالیت های دادگاه خاص دانست.

اکنون سئوال اساسی این است که به این بی اعتمادی ها کی پایان داده می شود و آیا انتظار نمایندگان پارلمان را برای معرفی نامزد وزیران پایانی هست؟

آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره
آنتولوژی شعر شاعران جهان برای هزاره

مجموعه شعر بی نظیر از 125 شاعر شناخته شده ی بین المللی برای مردم هزاره

این کتاب را بخرید
Kamran Mir Hazar Youtube Channel
حقوق بشر، مردم بومی، ملت های بدون دولت، تکنولوژی، ادبیات، بررسی کتاب، تاریخ، فلسفه، پارادایم و رفاه
سابسکرایب

تازه ترین ها

اعتراض

ملیت ها | هزاره | تاجیک | اوزبیک | تورکمن | هندو و سیک | قرقیز | نورستانی | بلوچ | پشتون/افغان | عرب/سادات

جستجو در کابل پرس