روایت جدید سازمان ملل از افزایش خشونت ها در افغانستان
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
حدود دوماه می شود که مسئولیت های امنیتی درچند شهر و ولایت کشور به دوش نیروهای مسلح افغانستان افتاده است و نیروهای بین المللی مستقردرافغانستان در تلاشند تا زمینه خروج کامل خود را از افغانستان در سال 2014 تکمیل نمایند. اما علی رغم این تلاش ها برای زمینه سازی خروج از افغانستان، گراف خشونت ها درافغانستان نه تنها کاهش یافته بلکه هرسال چندین درصد افزایش یافته و امسال نیز طبق معمول چندین درصد خشونت ها نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است.
در آخرین گزارشی که سازمان ملل از وضعیت خشونت ها در افغانستان در سال جاری ارایه داده است، نشان می دهد که در سال جاری نیز گراف خشونت ها نسبت به سال گذشته 39 درصد افزایش یافته است. هرچند این سازمان از گراف افزایش خشونت ها در طول سالهای گذشته ارایه نداده است، اما با توجه به افزایش 39 درصدی خشونت ها نسبت به سال گذشته، شاید میزان درصدی افزایش خشونت ها در سال جاری نسبت به افزایش درصدی خشونت ها در سال گذشته بیشتر باشد. با آن که در سال گذشته انتخابات پارلمانی در پیشرو بود و گروه طالبان تمام هم وغم خود را درافزایش خشونت ها گذاشته بود،اما آنچه که این قلم به خاطر دارد گراف افزایش خشونت ها در سال گدشته نسبت به سال قبل از آن به 39 درصد نرسیده بود که امسال به این میزان افزایش یافته است.
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد در این گزارش می گوید که فقط در سه ماه گذشته هفت هزار حادثه خشونت آمیز در افغانستان روی داده است، این خشونت ها عمدتا شامل نبردهای مسلحانه و حملات با بمب های دست ساز بوده است. براساس این گزارش در عین حالی که در شمال و شمالشرق کشور خشونت ها گسترش یافته و طالبان تلاش کرده است که شمال و شمالشرق کشور را در گرداب بیشتری از خشونت ها فروببرد، اما بازهم ثقل واکثر این خشونتها و حملات تروریستی و نبردهای خونین در جنوب و جنوب شرق کشور روی داده و بسیاری از آنها در نزدیکی شهر قندهار بوده است. براساس این گزارش متوسط حوادث خشونت بار در سال جاری ۲۱۰۸ مورد درهرماه بوده است و طوری که در ماههای جون (۲۶۲۶)، جولای (۲۶۰۵) و اگست (۲۳۰۶) مورد خشونت و ترور و قتل و کشتار در کشور رخ داده است و این میزان از خشونت ها سبب افزایش 39 درصدی خشونت ها نسبت به سال گذشته شده است.
آقای بان که این گزارش را تسلیم شورای امنیت سازمان ملل کرده و در این گزارش آماری از خشونت هایی که توسط طالبان و نیروهای دولتی و خارجی رخ داده است را نیز مورد بررسی وتقسیم بندی قرار داده است. این گزارش نشان می دهد که بیشتر خشونت ها و قتل و کشتارها و ترورها از سوی گروه طالبان و القاعده بوده است و درصدی از خشونت ها توسط نیروهای دولتی و خارجی نیز رخ داده است که در آن تعدادی از افراد غیرنظامی در درگیری نیروهای دولتی و ناتو با طالبان گیرافتاده و کشته شده اند، اما بخش عمده خشونت ها و کشتارافراد غیرنظامی توسط طالبان صورت گرفته است.
در کنارافزایش خشونت ها کشتار افراد غیرنظامی نیز افزایش یافته است، براساس این گزارش شمار غیرنظامیان کشته یا مجروح شده در حملات طالبان در سه ماه یادشده در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵ درصد افزایش یافته است. یکی از کارشناسان به این باوراست که هرسال آمار کشتارغیر نظامیان توسط طالبان افزایش زیادی پیدامی کند، اما از محکومیت بین المللی کمتری برخور دار می گردد و انچه درطول این سال ها بیشتر مورد سرزنش قرار گرفته این نیروهای بین المللی بوده اند که با یک اشتباه کوچک به شدت محکوم گردیده و مورد سرزنش قرار گرفته است. براساس گزارش دبیرکل سازمان ملل، حداقل ۷۷ درصد این تلفات به قول ایشان، کار "دشمنان دولت افغانستان" بوده است. هم چنین براساس این گزارش حملات تروریستی طالبان در سال جاری نسبت به سال گذشته پیچیده ترشده واز شیوه های تروریستی مدرن و پیچیده تری استفاده کرده که هم تلفات انسانی بیشتری داشته و هم رعب و وحشتی بیشتری ایجاد کرده است، حملات گروهی افراد انتحاری و بمگذار روشی بوده است که در سال جاری هم پیچیده شده و هم در سال جاری گسترش یافته است، اما این شیوه سبب تلفات و کشتاربیشترغیر نظامیان گردیده است. حملات تروریستی گروهی درسفارت آمریکا و شورای فرهنگی بریتانیا، حمله به هتل اینترکانتنینتال در کابل نمونه هایی از این حملات تروریستی گروهی و پیچیده بوده است. در کنار افزایش حملات گروهی انتحاری روش جدیدی که گروه طالبان برای ایجاد رعب و وحشت بیشتر کرده گسترش دامنه خشونت ها در میان مردم و مراکز عمومی است، معمولا گروه طالبان در سال پیش در مراکز عمومی که افراد غیر نظامی تجمع دارند حملات تروریستی و انتحاری کمتری انجام می دادند، اما در سال جاری این گروه از این اصل را رعایت نکردند و برای پیشبرد اهداف تروریستی خود مراکز عمومی مردمی را نیز هدف قرار دادند، حملات متعدد به بیمارستان و شفاخانه ها و مساجد در سال جاری بسبت به سال گذشته رشد بیشتری یافته است، هرچند در سال های گذشته تعدادی از افراد غیر نظامی توسط طالبان در مساجد و مراکزعمومی کشته شده اند، اما در این حملات یک یا چند نفر معدودی هدف قرار گرفته اند، اما در سال جاری بدون توجه به کشته شدن وسیع افراد غیر نظامی، گروه طالبان در مساجد و شفاخانه ها نیزعملیات تروریستی انتحاری انجام داده اند. برای مثال در ماه جولای بیش از ۳۰ غیرنظامی در حمله طالبان به یک بیمارستان در ولایت لوگر کشته شدند، هم چنین در کابل در شفاخانه ای که در آن نظامیان و افراد غیر نظامی بیستری بودند حمله گردید و در آن چندین نفر کشته شدند. هم چنین در مساجد مختلف کشور بخصوص در جنوب افراد زیادی در حملات تررویستی و انتحاری که گروه طالبان به مساجد انجام دادند، کشته شده اند که بیشتر افرادی که مورد هدف تروریستی طالبان در مساجد قرار گرفته اند بزرگان و ریش سفیدان قومی و یا ملایان و علمایی بوده اند که از عملکرد طالبان انتقاد داشته اند.
درپایان گزارش آمده است که در مناطقی از جنوب و جنوب شرق که نیروهای بیشتری خارجی حضور داشته اند، خشونت های کمتری صورت گرفته است و یکی از کار شناسان نظامی نتیجه گرفته است که در چنین وضعیتی چگونه جامعه جهانی در تلاشندکه نیروهای خود را از افغانستان خارج نمایند، در حالی که گراف خشونت ها هرسال افزایش پیدا می کند و در صورت خروج نیروهای خارجی آیا طالبان سراسر افغانستان را به خشونت های دهشتبار وحمام تبدیل نخواهد کرد؟.
به هرحال این گزارش سبب نگرانی بسیاری از کشورهای غربی شده و خروج نیروهای خارجی را در سال 2014 از افغانستان در ابهام بیشتری فروبرده است.