جدال ديپلمات ها و جنرال ها
معضله پشتون ها بيشتر يك معضله پاكستاني است تا افغانستاني
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
گزارشها حاكيست دولت جديد پاكستان پيشنهاد مذاكره مستقيم با بيت الله محسود رهبر قدرتمند طالبان در وزيرستان جنوبي (مناطق قبايل سرحدي) اين كشور راداده و تا كنون از سوي طالبان با اين پيشنهاد با شك وترديد نگرسته شده است .
برخي تحليل گران منطقه پيشنهاد مذاكره با طالبان را از سوي دولت ضيا گيلاني چرخش به عقب خوانده وآن را در روابط شكننده اسلام آباد وكابل منفي ارزيابي ميكنند . بارنت روبين افغانستان شناس آمريكاي در واكنش به اين پيشنهاد گفت:« پاكستاني ها تصورات غلط از افغانستان دارند ومذاكره دولت پاكستان با طالبان تنيش ميان اسلام آباد و كابل را شدت وافزايش مي بخشد». آقاي روبين با اشاره به حادثه هشت ثور كه در ان رييس جمهور كرزي مورد حمله قرا گرفت اضافه كرد:« پاكستاني ها بايد منافع استراتژيك خود را در افغانستان تعريف درست بنمايند زيرا مهمترين عامل بي ثباتي در افغانستان همين نا معين بودن منافع استراتژيك پاكستان در منطقه است».
از سوي ديگر مطبوعات پاكستان از قول جنرال هاي ارتش آن كشور تنيش و بحران كنوني را در پاكستان وافغانستان به حاشيه رانده شدن پشتون هاي افغانستان از قدرت خوانده و آن را عامل بي ثباتي در در منطقه عنوان كرده اند . روزنامه دان از قول جنرال دراني رييس متقاعد آي اس آي پاكستان نوشته است :« اقتدار بيش از حد وحصر تاجك ها در قدرت فعلي افغانستان به زعامت حامد كرزي موجب شده است كه پشتون هاي اين طرف سر حد دست به آشوب و جنجال در قالب طالبان ومخالفين دولت افغانستان بزنند واين موضوع دامن پاكستان را نيز گرفته و كشور را به سمت بي ثباتي سوق داده است ». همچنان جنرال كمال متين الدين يك جنرال ارشد پاكستان گفت:« نزاع و جنگ هاي طولاني مدت ميان تاجكها و پشتون هاي افغانستان عامل بي ثباتي و تنيش در پاكستان محسوب ميشود ».اين جنرال پاكستاني پا را از اين هم فرا تر گذاشته، دولت پاكستان را به بي كفايتي مضمن و خطر ساز در منطقه متهم كرده اذعان نموده است :« دولت كنوني پاكستان زمام اختيارش را به دست آمريكايهاي سپرده است واين موضوع به استقلال كشور آسيب جدي وارد كرده است».
در واكنش به اظهارات اين جنرال حامي طالبان يك تحليل گر غربي آقاي روني جونز با لحن تند تر وارد مباحث اساسي ميان افغانستان و پاكستان شد ه و با صراحت تمام در برابر سخنان جنرال دراني گفت:« معضله پشتون ها بيشتر يك معضله پاكستاني است تا افغانستاني زيرا نفوس پشتون هاي پاكستان دو برابر نفوس پشتون هاي افغانستان است». آقاي روني به پاكستاني ها خاطر نشان كرد :« افراط گراي اسلامي درمناطق قبالي پاكستان عامل اساسي بي ثباتي در افغانستان وپاكستان است. او گسترش مكتب سلفي را در مناطق قبايلي وآزاد ي صوفي محمد رهبر نفاذ شريعت محمدي را از زندان پاكستان تعجب آور خواند».
در برابر اظهارات آقاي جونز جنرال اسد دراني كه گفته ميشود يكي از جنرالان آموزگار فنون رزمي طالبان محسوب ميشود به آمريكاي ها هشدار مي دهد: « آمريكاي ها بيشتر از اين به امور پاكستان مداخله نكنند زيرا پاكستاني ها خود قادرند كه مشكلات خودرا حل وفصل سازند». رييس سابق« آي اس آي» پاكستان لبه تيز سخنان خود را متوجه دولت پاكستان ساخته به آنان توصيه كرد :« آمريكا با وجودي ادعي دوستي با پاكستان را مي كند اما برنامه هاي كاملا مخفي براي كنترل كامل دولت پاكستان ونهايتا تجزيه اين كشور را دارد و ميخواهند به مركز قومانداني اتومي پاكستان (ان ، سي،ا) دست رسي داشته باشد».
بد نيست متن مقاله اي را كه در يك روزنامه پاكستاني بر عليه آمريكا نوشته شده عينا به نشر بسپاريم :« پاکستان هیچوقت در طول تاریخ خود تا این حد آسیب پذیر نبوده و امروز پاکستان در آستانهء تجزیه قرار دارد. امریکا با وجودیکه ادعای دوستی با پاکستان را میکند، اما آجندای مخفی برای کنترول کامل دولت پاکستان و نهایتاً تجزیهء این کشور دارد. ماموران پاکستانی استخدام شده توسط ادارات جاسوسی CIA و FBI امریکا آزادانه در شهر های پاکستانی به دستگیری پاکستانی های مشکوک و اعزام شان به گوانتانامو و پایگاه بگرام مشغول هستند. 14 اپریل امسال جورج بوش در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که یک حملهء مشابه 11/9 به امریکا اینبار نه از افغانستان بلکه از خاک پاکستان عملی خواهد گردید. همینک قوای امریکایی در مناطق قبایلی پاکستان دست به عملیات می زنند بدون اینکه در افکار عامه به آن اذعان نمایند.
البته این اظهارات رئیس جمهور بوش بعد از آن بیان شد که یک ماه قبل (مارچ 2008) روزنامه های جنگ و نیوز انترنشنال پاکستان پرده از تقاضا های امریکایی ها از دولت پاکستان برداشتند که بگفتهء آن روزنامه ها برای پاکستان غیر قابل قبول بوده و شامل این موارد می باشند:
واشنگتن تقاضا دارد که مستقیماً به مرکز قوماندانی اتومی پاکستان NCA دسترسی داشته باشد. این مرکز فرماندهی اختیار و صلاحیت تمام تسلیحات اتومی پاکستان را در اختیار خود دارد. امریکا در سفارت خود در اسلام آباد قبلا یک افسر عالیرتبه امریکایی را بطور خاص مقرر کرده بود تا با این ستاد فرماندهی اتومی پاکستان همکاری نزدیک داشته باشد.
تقاضا های دیگر امریکا شامل این بود که پرسونل امریکایی اجازه داشته باشند بدون ویزه و فقط با ارائهء یک کارت شناسایی (مانند جواز رانندگی موتر) داخل خاک پاکستان شوند. پاکستان باید جوازنامه های امریکایی مانند اجازه حمل سلاح در امریکا را قبول کند. پرسونل امریکایی باید اجازه حمل سلاح را در پاکستان داشته باشند و بتوانند یونیفورم های نظامی خود را در پاکستان به تن کنند. پرسونل امریکایی در صورت انجام کدام جنایت نباید در دادگاه های پاکستانی محاکمه شوند، بلکه باید دادگاه های امریکایی به جرایم شان رسیدگی نماید (این به قانون کاپیتولاسیون مشهور است)
علاوه بر عملیات مستقیم قوت های امریکایی در مناطق قبایلی پاکستان، امریکا دولت پاکستان را مجبور ساخت تا یکصد هزار سرباز ارتش خود را درین مناطق مستقر نماید که حتی با خشونت بیشتر از امریکایی ها می جنگند. این مسئله نارضایتی زیادی را در قبایل پشتون این منطقه FATA برانگیخته است بطوریکه فعلا در یک حالت قیام عمومی علیه ارتش و دولت پاکستان قرار گرفته اند. ایجاد بی اعتمادی بین قبایل پشتون پاکستانی و دولت پاکستان یکی از پالیسی های امریکا می باشد. باوجود ادعا های دوستی امریکا نسبت به پاکستان، اما در عمل امریکا دشمنی شدیدی را علیه پاکستان و حتی موجودیت آن در پیش گرفته است. بگونهء مثال یک دگروال متقاعد امریکایی در جولای 2006 طی مقاله ای در جریدهء ارتش امریکا یک سناریوی احتمالی را در مورد تجزیهء پاکستان ترسیم نمود که طبق آن «پختونستان بزرگ» و «بلوچستان بزرگ» ایجاد شده و صوبهء سند به هند می پیوندد و پنجاب فقط بنام پاکستان باقی می ماند. امریکا تفوق چشمگیر سیاسی، جئو استراتژیک و اقتصادی می دهد. بندر بزرگ و مهم گوادار که با سرمایهء چین در بلوچستان اعمار گردیده است فقط 50 کیلومتر از دهانهء خلیج فارس فاصله دارد و درعین حال شریان حیاتی چین به آبهای گرم اقیانوس هند، خلیج فارس و خاور میانه نیز بحساب می آید. اگر امریکایی ها کنترول بندر گوادار را بدست بگیرند می توانند از دسترسی چین به بازار های تیل و سایر اجناس این مناطق جلوگیری نمایند. در هر دو طرف سرحد ایران و پاکستان، دولت امریکا تجزیه طلبان بلوچ را تقویت میکند. از جمله در بلوچستان ایران یک گروه بنام «جُندالله» یا لشکر خدا در سال 2006 بعد از آن ایجاد گردید که یک قاچاقبر مواد مخدر بدست پلیس ایران کشته شد. برادر آن قاچاقبر، برای دفاع از تجارت غیر قانونی خود و برادر مقتولش، تنش های سنی-شیعه را در بلوچستان ایران دامن زد. امریکا حمایت های لوژستیک و دیگر کمک ها را به این گروه جنایتکار قاچاقچی ارائه نمود. گروه های مشابه در جا های دیگر توسط امریکا بعنوان تروریست مورد سرکوب قرار میگیرند، اما این گروه چون علیه دولت اسلامی ایران می جنگید، مورد حمایت امریکا قرار گرفت. همچنین گروههای بلوچ پاکستانی نیز مورد حمایه امریکا، انگلستان و هند قرار دارند، اما در بلوچستان پاکستان، انگلیسی ها بیشتر از امریکایی ها دخیل هستند. کشته شدن سردار اکبر بوگتی در سال 2006 بدستورپرویز مشرف، شرایط بلوچستان را باز هم متشنج تر ساخت.
مقاله از سیاستمداران سکولار و ملکی پاکستان هم انتقاداتی کرده ، از جمله آصف زداری را برای ملاقاتهای مکررش با سفیر امریکا در پاکستان ، خانم ان پاترسن، ملامت کرده است. همچنین سفر خانم پاترسن به بریتانیا برای ملاقات با الطاف حسین، رهبر حرکت قومی متحده MQM (یک حزب سندی در کراچی) که در برتانیا زندگی کرده و تابعیت انگلیسی کسب کرده است را نیز به باد انتقاد گرفته است.
مقاله در ادامه از وجود نمايندگي هاي كشور هند در شهر های جلال آباد و قندهار به شدت اظهار نگرانی کرده و آنرا مرکز فعالیت استخبارات هند «RAW» دانسته و آن را برای حیات پاکستان خطر جدي قلمداد کرده است. در همین بخش از دولت افغانستان نیز شدیداً انتقاد شده و گفته است 85 فیصد تجارت افغانستان از راه پاکستان صورت میگیرد و اگر پاکستان راه های تجارتی خود را به روی افغانستان ببندد، مردم افغانستان از گرسنگی در مضیقهء شدید قرار خواهند گرفت».
پيامها
24 می 2008, 06:28, توسط طالب کاکو
جناب آقای بصیر بیگزاد!
تحلیل ات خیلی خوب بود.
معلوم میشود که بزبان انگلیسی بیشتر بلدیت داری اما در زبان خودت نیز باید هیچگاه "تنش" را تنیش بنویسی درعین حال " بی کفایتی مزمن" را"مضمن" نباید بنویسی.
سوم هروقت که "امریکائی" افراط گرائی" وغیره را نباید "امریکای" افراط گرای" بنویسید.
تحلیل ات برای دومین بار خوشم آمد
24 می 2008, 12:31, توسط عارف
آقاي بيگزاد سلام،
اگر زحمت نميشود، لطفاّ نشاني انترنيتي مقاله هاي را كه شما از آن استفاده كرده ايد، اگر به زبان اينگليسي باشد ( بخصوص مقاله اي را كه در يك روزنامه پاكستاني بر عليه آمريكا نوشته شده ) درين صفحه بگذاريد. خيلي ممنون شما خواهم بود.
احترام
24 می 2008, 18:06, توسط Dawood, Najafi
salam dustan e gerami
Maan fekeer makonom, kaam kam, chahra hai azizaan shenakhta meshawaad, Maan feekr mekonom ke, dustan ba jai copy kardaan az degaraan, khudi shaan kami zahmaat dada chizi benawesaa, chaand maghala aghai begzad copy az site hai irani wa englis ast, bedon zekeri manbah, ba naami khudi jenaab alyee nashaar mekonah!!!!!!!!!!
آنلاین : da ba koojaa shetabaaan????????????????????
24 می 2008, 18:43, توسط Dawood, Najafi
http://www.gwu.edu/ nsarchiv/NSAEBB/NSAEBB227/index.htm
thats the link where Basir jan takes his idas from