پشت پرده نخستین ماهواره افغانستان
ماهوارهای که امیرزی سنگین از آن لاف میزند، قبلا بعلت نقص تخنیکی بدون استفاده مانده بود
زمان خواندن: (تعداد واژه ها: )
چند روز قبل امیرزی سنگین، وزیر مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، با هیاهوی زیاد از ورود افغانستان به دنیای ماهواره خبر داد. او تفاهمنامه نصب اولین ماهواره افغانستان در فضا با شرکت فرانسوی «یوتلست» را به امضا رسانیده آن را پیشرفت تاریخیای خواند که بسی از کشورهای منطقه هنوز در حسرت دستیابی به آنند. اما در مورد ماهواره ناقص و ضربتخوردهای که قرار است به افغانستان تعلق گیرد، حقایق از چشم مردم پنهان نگهداشته شده است.
ماهوارهای که «افغانست یک» نامگذاری شده و به زودی در مدار ٤٨ درجه شرقی در فضا جابجا میگردد، قبلا به علت «نقص شدید فنی» از دایره تجارتی یوتلست خارج گردیده و طی دو سال اول قرار گرفتن در مدار زمین عملا بدون استفاده و سرگردان در فضا گشت میزد.
این ماهواره تولید مشترک شرکت فرانسوی EADS Astrium و «سازمان تحقیقات فضایی هندوستان» میباشد که به تاریخ ٢٠ دسامبر ٢٠٠٨ (*) توسط راکت Ariane 5ECA همراه با ماهواره HotBird 9 به فضا پرتاب گردید تا خدمات اینترنتی، پخش چینلهای تلویزیونی و انتقال دادهها را انجام دهد. نام اولیه آن W2M بود که باید جای ماهواره W2 را میگرفت که عمرش در ٢٠١٠ به پایان میرسید.
زمانی که تلاش برای جابجایی W2M در موقعیت ١٦ درجه شرقی جریان داشت، این ماهواره دچار نقص فنی گردید. به تاریخ ٢٨ جنوری ٢٠٠٩ یوتلست طی اطلاعیهای اعلام نمود که به دلیل «ناهنجاری شدید که زیرسیستم انرژی آن را متاثر ساخته» نمیتواند از آن استفاده تجارتی نماید بنا از تسلیمی آن ابا میورزد. گایولیانو بیریتا، رییس یوتلست، این نقیصه را «ناامیدی وخیم برای یوتلست» خوانده بود.
روزنامه «دی هندو» به تاریخ ٢٥ فبروری ٢٠٠٩ از زبان مدهاوان نیئر، رییس سازمان تحقیقات فضایی هند، نوشت که این شرکت موجودیت نقص فنی در ماهواره را تایید میکند و از انجام تحقیقات برای کشف دلایل آن خبر داد. و بالاخره «دی نیو اندین اکسپریس» به تاریخ ١١ جولای ٢٠١٠ نوشت که این سازمان استفاده از پرزههای وارد شده از خارج در ماهوارههایش را عامل ناکامی W2M میداند که امکان ترمیم آن نیز وجود ندارد.
یوتلست در یک گزارش مالیاش نوشت که به دلیل بیاستفادهماندن W2M، به تاریخ ٢٧ فبروری ٢٠٠٩ از شرکت بیمه به عنوان «خسارت کامل» درخواست غرامت نموده که در جون ٢٠٠٩ مبلغ یکصد و بیست و نیم میلیون (١٢٠٥٤٥٥٠٠) یورو بیمه دریافت نموده است. این درحالیست که قبلا یوتلست یک عشاریه هشت میلیون یورو به علت تاخیر در تهیه ماهواره، از شرکت هندی نیز جریمه حاصل نموده بود.
به نظر سایت «ستلایتس» با از کار افتادن سیستم انرژی، این ماهواره در شارژ بتریهایش ناتوان است و برای هفت کیلووات برق مورد نیاز فقط به تختههای آفتابیاش متکی است که در فصل خزان و زمستان با کمبود شدید برق مواجه خواهد بود.
هرچند «یوتلست» میزان کارآیی این ماهواره را در جایی تذکر نداده است، اما بنابر اطلاعات در سایتهای دیگر، از ٣٠ فرستنده (Transponder) نصبشده در ماهواره، ٢١ آن کاملا فلج و فقط ٩ دستگاه باقیمانده نیمهفعال اند که به علت سیگنال ضعیف استفاده تجارتی از آن میسر نیست. بنابر گفته وزارت مخابرات افغانستان، چهار فرستنده Ku-band آن به افغانستان واگذار میگردند.
با ناکامی W2M، یوتلست سفارش ماهواره W3B را داد تا وظیفه ماهواره ناقص را به عهده گیرد. اما این یکی نیز در اکتوبر ٢٠١٠ در جریان پرتاب به فضا تخریب و غیرقابلاستفاده گردید. بنا از روی ناگزیری با از کار افتادن W2 در فبروری ٢٠١٠، W2M به مدار ١٦ درجه شرقی انتقال داده شده بعد از حدود دو سال سرگردانی در فضا، برای کاربرد محدود به کار انداخته شد.
از ٢٠١٠ الی ٢٠١٤، این ماهواره برای ارایه خدمات منحیث «پشتیبان موقتی» در کنار سایر ماهوارهها در چند مدار مخلتف مورد استفاده جزئی قرار گرفت. از همین رو در مارچ ٢٠١٢ به Eutelsat 48B تغییر نام داده شد و از اواخر همین سال Eutelsat 28B مسما گردید.
این ماهواره معلوم نیست بر اساس چه قراردادی و در بدل چه معاملات پس پرده به افغانستان تعلق گرفته است. مجله «ست نیوز» (٢٩ جنوری ٢٠١٤) نیز گزارش داد که دولت افغانستان و یوتلست هیچکدام شرایط قرارداد را فاش ننمودند. وقتی نماینده حزب همبستگی با آقای نصرت رحیمی سخنگوی وزارت در تماس شده در مورد نقص فنی ماهواره جویای معلومات شد، او گفت امریکا و غیره کشورها صحت آن را تضمین کرده اند.
امیرزی سنگین چند ماه قبل اعلان نمود که «نخستین ماهواره افغانستان تا شش ماه آینده به فضا فرستاده خواهد شد» و خبر داد که سه شرکت (فرانسوی، سویدی و کمپنی مشترک چین و سریلانکا) داوطلب شدهاند که در زمینه تطبیق پروژه تهیه ماهواره برای افغانستان، که حدود ٣٠٠ میلیون دالر هزینه خواهد داشت، سرمایهگذاری نمایند. (رادیو آزادی، ١٥ حمل ١٣٩٢) اما معلوم نیست که چرا باید از این میان به دریافت ماهواره از کارافتاده شرکت فرانسوی توافق صورت گیرد.
وزارت مخابرات و دولت افغانستان میکوشند از این گونه «پیشرفت»ها در زمینه تکنولوژی سود تبلیغاتی برده آن را به رخ مردم کشند تا فساد لجامگسیخته و بیکارگی دستگاه حاکمه توجیه گردد. بر اساس همین سیاست است که هفتههاست تبلیغات این وزارت از شبکههای تلویزیونی به صورت یک اعلان تجارتی به نشر میرسد.
وزارت مخابرات که همیشه به مثابه موثرترین وزارت برجسته میشود، اخیرا در لیست شانزده نهاد دولتی افغانستان قرار دارد که بر اساس گزارش ٣٠ جنوری ٢٠١٤ «سیگار» یا اداره بازرسی عمومی امریکا برای بازسازی افغانستان، در مدیریت و حسابدهی کمکهای خارجی ناکام بوده است.
طی ١٢ سال گذشته افغانستان به بازار بیکیفیتترین و فرسودهترین بنجاره غرب بدل شده است. از مواد خوراکی گرفته الی ادویه، سامان آلات و تجهیزات اردو و پولیس همه با بدترین کیفیت ممکن و بدون هیچ نظارتی وارد کشور میشوند. چند هفته قبل مطبوعات از تسلیمدهی دهها فروند طیاره باربری فرسوده و بیکاره به اردوی ملی خبر دادند که همه در پارکنگهای میدانهوایی بیاستفاده ماندهاند و اینک ماهواره فرسودهای به افغانستان تعلق گرفت که کشورهای پیشرفته معمولا برای خارجکردن آن از مدار زمین دچار مشکلات جدی اند.
*) به نظر میرسد که امیرزی سنگین نیز از تفصیل این ماهواره معلومات کافی ندارد. او در جریان امضای تفاهمنامه با یوتلست گفت ماهوارهای که به افغانستان سپرده میشود ده سال قبل به فضا فرستاده شده است درحالیکه کمتر از شش سال قبل این کار صورت گرفته است.
این نوشته به قلم «فرزاد» قبلا در سایت «حزب همبستگی افغانستان» درج گردیده است ولی از آنجاییکه مطبوعات افغانستان این مسئله مهم و کلاهبرداری امیرزی سنگین را زیر زدند، در سایت «کابل پرس?» نیز قرار گرفت.
پيامها
10 فبروری 2014, 22:51
اینقدر بدبخت هستند این سیاسیون یونی که یک طیاره نو برای شرکت اریانا خریداری نمیتوانند. حالا خود را صاحب ماهواره میگیرند!
او بدبختها طیاره کهنه ترکیه را که به عنوان صدقه به شما داده اند را پس بدهید و اگر شده با قرض یا گدایی از جامعه جهانی یک یا دو طیاره بخرید که شما را میدانهای هوایی بین الملی لااقل راه بدهند! از شما خرکوسها در این دوازده سال ،تنها خشتک خود را کشال تر کرد ه اید و بس. از شما بی غیرتتر وجود ندارد!
یا که همان شترتان را بچرانید و با همان شترتان دنیا گشتی کنید که عزتش بیشتر است!
11 فبروری 2014, 06:15, توسط نادر آشنا
دا دی بله خوشحالی!!
افغانستان به راستی که کبارخانه جهان گشته، هرچه مواد بیکیفیت و بدردنخور و فرسوده را به ما «تحفه» میدهند و بعد نامش را میگذارند «پیشرفت» و «ترقی». چند ماه قبل 16 طیاره باربری به اردوی ملی دادند که ایتالیا عملا آنها را بمثابه آهنپاره دور انداخته بود، اما کمی آنرا رنگ و روغن کرده به افغانستان داند و گفتند که این هم کمک معادل هفتصد میلیون دالر «بصورت بلاعوض» به افغانستان!! حال تمامی این طیارات بدون استفاده در میدان هوایی قندهار پارک شده اند و اردوی ملی میگوید از آنها استفاده نمیتوانند چون در هر ساعت پرواز 5000 دالر مصرف برمیدارند که از توان آنان پوره نیست!!!!
و این ماهوارهای که شرکت یوتلست قبلا به علت خرابی پولش را از شرکت بیمه نقد کرده بود، خدا میداند در بدل چه معاملهای به امیرزی سنگین داده اند و این وزیرک فاسد هم لاف و پتاق میزند که افغانستان را به دنیای ماهواره کشانید!!!
لعنت به این حکام فاسد و خاین و عوامفریب.
11 فبروری 2014, 06:20, توسط نادر آشنا
اینهم تصویر یکی از طیاره های خیراتی غرب به افغانستان که حال به تول آهن هم کس حاضر نیست آنرا بخرد:
11 فبروری 2014, 06:38, توسط نادر آشنا
اینهم عکسالعمل امیرزی سنگی به جواب یک خانم که از او در مورد مقاله بالا جواب خواسته بود. از روی جوابش هم میشود دانست که حقایقی را او زیر میزند، به دروغ خانم را به سایت ویکیلیکس راجع می سازد درحالیکه در آنجا چنین چیزی نیامده است.
https://www.facebook.com/photo...
Amirzai Sangin
محترمه محبوبه نصیبی، افغان ست ۱ یک دستاورد پر افتخار برای تمام افغان ها است، ما در تاریخ باری اول مالک یک ماهواره خود میشویم. افغان ست ۱ دارای هشت تراسپاندر فعال میباشد هر کدام شان ۵۴ میگا هرتز میباشد که به این اساس هشت ترانسپاندر افغان ست ۱ معادل ۱۲ترانسپاندر عادی میباشد و افغان ست ۱ تا سال ۲۰۲۰ عمر دارد.
ظرفیت افغان ست ۱ برای پنج سال اینده برای کشور کافی میباشد و در صورت ضرورت از ماهواره های دیگر یوتلست ظرفیت مورد نیاز در اختیار ما قرار میگیرد. در طی این پنج شش سال ما وقت کافی داریم که در مورد افغان ست ۲ اقدامات لازم نمایم.
نویسنده نوشته کرده است "اما بنابر اطلاعات در سایتهای دیگر، از ٣٠ فرستنده (Transponder) نصبشده در ماهواره، ٢١ آن کاملا فلج و فقط ٩ دستگاه باقیمانده نیمهفعال اند که به علت سیگنال ضعیف استفاده تجارتی از آن میسر نیست". این نوشته بی اساس است. شما میتوانید به ویکیپیدیا مراجعه کنید و درانجا راجع به افغان ست ۱ معلومات نوشته شده " ....افغان ست ۱ با ظرفیت هشت ترانسپاندر بدون کدام مشکل از سال ۲۰۱۰ فعال است و خدمات وسیع را تهیه منماید."
هموطنان عزیز ما به من بصفت یک وزیر مسلکی اعتماد کامل دارند و به اینگونه نوشته های منحرف کننده و ضد منافع ملی بازی نمی خورند انشاالله ما خدمات وسیع را از طریق افغان ست ۱ در اینده نزدیک عملا ارایه خواهیم نمود و به اثبات خواهم رسانید که این نوشته ها بی اساس و دروغین میباشد
11 فبروری 2014, 06:43, توسط سیاوش بدروز
در ابتدا چندین شرکت داوطلب بود که ماهواره به مراتب خوبتر و به قیمت نازلتر را در اختیار افغاستان قرار دهد ولی وزیر فاسد نمی دانم در بدل چه زد و بندهای پشت پرده با این شرکت قرارداد نمود. این «سنگین» بی وزن همه روزه به زور اعلانات کرکننده خود را قهرمان کابینه ساخته و طوری وانمود میکند که پشرفت افغانستان وابسته به او است ولی این خاینکه فراموش کرده که مردم افغانستان را نمی توان با چند اعلانک بازی داد. تمام پول خوری و دزدی هایت افشا شدنی است. با هیچ نیرنگ نمی توانی خود را از محاکمه نجات دهی.
11 فبروری 2014, 06:46, توسط نادر آشنا
اینهم نوشته ویکیلیکس که جمله آقای وزیر در آن درک ندارد. وزیر صاحب دروغگو!!
برعکس در آن واضح گفته شده که ماهواره نقص فنی داشته است.
11 فبروری 2014, 08:55
روی همین ملحوظات بود که من در سایت افغان پیپر نظر خود را در باره این ماهواره نوشتم و خواستار تحقیقات کمیسیون مخابرات ولسی جرگه در زمینه شدم.
11 فبروری 2014, 13:16
وزارت مخابرات و دولت افغانستان میکوشند از این گونه «پیشرفت»ها در زمینه تکنولوژی سود تبلیغاتی برده آن را به رخ مردم کشند تا فساد لجامگسیخته و بیکارگی دستگاه حاکمه توجیه گردد. بر اساس همین سیاست است که هفتههاست تبلیغات این وزارت از شبکههای تلویزیونی به صورت یک اعلان تجارتی به نشر میرسد.
امير زي احمق ميخواهي تا چي زمان ما را فريب دهي؟ اميد نتواني دو ماه ديگر دوام بياوري، ملت بايت زبون ساخته ترا از وطن اخراجت نمايند.
11 فبروری 2014, 20:11, توسط ناظر
دروغ گویی و شیطنت و منافقی و خیانت امیرزی سنگی وزیر مخابرات افغان ازرنگ و رویش معلوم است ، همه کارهایش برضد منافع افغانستان
است چنانچه قیمت ریت مخابره بین المللی افغانستان ، در منطقه و جهان ، از هرمملکت دیگر بیشتر گرانتر و قیمت زیاد است ، این خود خواهی
امیرزی سنگین ، به نفع مملکت نیست .
تکنولوژی ناقص یا ماهواره باداشتن نقص فنی ازرده بیرون ، به حساب پیشرفت مملکت محسوب و قبول عام نمیگردد .
11 فبروری 2014, 22:41
سنگین بچیش باز پیسه هٔا را زیر زدی و روانهٔ سو یدن کر دی